Ένας Αυστραλός λοχίας θυμάται την μάχη της Κρήτης

Πριν 80 χρόνια άρχισε μια απ΄τις πιο δραματικές μάχες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου: η Μάχη της Κρήτης. Εκεί βρέθηκε και ο Αυστραλός λοχίας Alf Carpenter, που διάγει σήμερα το 104ο έτος της ηλικίας του!


Ο Αυστραλός λοχίας Alf Carpenter βρίσκονταν στο Ηράκλειο με τις Αυστραλιανές δυνάμεις στις 20 Μαίου του 1941. Στην πρώτη μέρα της επίθεσης των Χιτλερικών δυνάμεων στο νησί, έγραψε στο ημερολόγιό του για τις ‘ομπρέλες’ που κατέβαιναν απ΄τον ουρανό περιγράφοντας την απόπειρα της αεροαπόβασης με χιλιάδες αλεξιπτωτιστές.

Όπως κατέβαιναν απ΄τον ουρανό φαίνονταν σαν ομπρέλες να αιωρούνται στον αέρα. Στις 10 μέρες που ακολούθησαν περίπου 10 χιλιάδες αλεξιπτωτιστές των ναζιστικών δυνάμεων επιχείρησαν να καταλάβουν το νησί. Σχεδόν οι μισοί ήταν ανάμεσα στις απώλειες – και ανάγκασαν τον ίδιο τον Χίτλερ να απαγορεύσει οποιαδήποτε άλλη εναέρια απόβαση στη διάρκεια του πολέμου.
Ο αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη, Νεαζηλανδός αντιστράτηγος Bernard Fryberg, είχε αναπτύξει πολύ καλά την άμυνα δίνοντας έμφαση στα αεροδρόμια του νησιού. Ένα αεροδρόμιο βρίσκονταν στο Ηράκλειο όπου στάλθηκε σημαντικός αριθμός συμμαχικών δυνάμεων – ανάμεσά τους και ο Alf Carpenter.

Ωστόσο, ένα αεροδρόμιο έμελλε να γίνει η Κερκόπορτα για τους συμμάχους, το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Από εκεί οι Γερμανοί κατάφεραν να προσγειώσουν στρατεύματα φέρνοντας έτσι την αρχή του τέλους για μια απ΄τις σφοδρότερες μάχες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγες μέρες μετά ο Αλφ Κάρπεντερ και οι συμπολεμιστές του στο Ηράκλειο έλαβαν οδηγίες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, να κατευθυνθούν προς το λιμάνι και να ετοιμαστούν για επιβίβαση στο πλοίο που θα τους μετέφερε στη Μέση Ανατολή.

Επιβιβάστηκε στο πλoίο Imperial του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο δέχθηκε επίθεση Γερμανικών Stukas…
O Αλφ Κάρπεντερ και οι εκατοντάδες άλλοι στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Imperial και να επιβιβαστούν στο ήδη παραφορτωμένο Hotspur. Ο Αλφ Κάρπεντερ είχε τραυματιστεί στη μάχη του Ηρακλείου. Όταν μας μίλησε για τις εμπειρίες του στη Κρήτη πριν λίγα χρόνια μας είπε χαριτολογώντας «είχα τραυματιστεί στο κεφάλι, κι έτσι μπόρεσαν να πηδήσω απ΄το ένα πλοίο στο άλλο»!

O Alf Carpenter κατάφερε να φτάσει στη Μέση Ανατολή και αφού ανάρρωσε πολέμησε στην Συρία και κατόπιν στον Ειρηνικό. Η λήξη του πολέμου τον βρήκε στο νησί Μπούγκενβιλ.  Σήμερα είναι 104 ετών, αλλά δεν ξεχνά τους φίλους και συμπολεμιστές του που δε στάθηκαν τόσο τυχεροί όσο εκείνος και δεν λησμονεί να μνημονεύει τις απώλειες και το κόστος του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές …»όταν πήγαμε στην Ελλάδα το τάγμα μου είχε χίλιους εκατό στρατιώτες – όταν φύγαμε απ΄την Ελλάδα είμασταν περίπου τετρακόσιοι.»
αξίζει να ακούστε στο εξαιρετικό  sbsgreek
το σχετικό podcast

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....