82η Επέτειος Μάχης της Κρήτης: Αντιπροσωπεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αυστραλία

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έκανε γνωστό ότι τις εκδηλώσεις της 82ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία θα λαμπρύνει εφέτος με την παρουσία της υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στην Αυστραλία απαρτίζουν ο Επιτελάρχης, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριακού, της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανός Μητσιώτης, ενώ θα τους συνοδεύει ο Στρατιωτικός Ακόλουθος από την Καμπέρα, Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

Το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας στην Αυστραλία περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις στην Πέρθη από τις 9 έως και τις 11 Μαΐου, στο Σύδνεϋ από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου, στην Καμπέρα από τις 16 Μαΐου έως και τις 17 Μαΐου, στη Μελβούρνη από τις 18 Μαΐου έως και τις 21 Μαΐου και στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας από τις 23 έως και τις 25 Μαΐου. Λόγω έλλειψης χρόνου, τις εκδηλώσεις στο Χόμπαρτ της Τασμάνιας και στο Ντάργουιν της Βόρειας Επικράτειας, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδος, Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, θα πραγματοποιηθούν τελετές μνήμης για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης με καταθέσεις στεφάνων στο Martin Place του Σύδνεϋ, στο Μνημείο Μνήμης της Μελβούρνης, στο Ελληνο – Αυστραλιανό Μνημείο της Καμπέρας και στο Ελληνο – Αυστραλιανό Μνημείο της Μελβούρνης, στο Ελληνο-Νέοζηλανδέζικο Μνημείο του Ουέλλινγκτον και στο Πολιτειακό Κενοτάφιο της Πέρθης στη Δυτική Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα γίνουν επίσης τελετές με φύτευση ελιάς στο Lamia Barracks στο Σύδνεϋ και στην Μελβούρνη, όπου θα γίνουν και αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για να τιμηθούν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των λαών Ελλάδας Αυστραλίας.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος, τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ομογένεια της Αυστραλίας από πρώτο χέρι, μιας και επισκέπτονται την χώρα για πρώτη φορά, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουν τους λίγους απομείναντες βετεράνους της Μάχης της Κρήτης: τον Les Cook (101 χρονών) στην Καμπέρα και τον Charlie Parrott (103 χρονών) στη Μελβούρνη.

Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, σε δηλώσεις του εξέφρασε τη χαρά και εκτίμηση του που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ιδιαιτέρως o Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιοτόπουλος, ενέκριναν το αίτημα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας να τιμήσει και πάλι με την παρουσία της τις εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης, αντιπροσωπεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης συνέχισε ευχαριστώντας προσωπικά τον Αρχηγό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Κωνσταντίνο Φλώρο για την άμεση στήριξη και ιδιαίτερη συνεργασία με τους Κρήτες της Αυστραλίας από το 2017 μέχρι σήμερα. Επί τη ευκαιρία, ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων κ. Κωνσταντίνο Φλώρο για τη φιλοξενία των Αποδήμων Κρητικόπουλων στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2022 και της νέας ομάδας Κρητικόπουλων η οποία πρόκειται να φτάσει στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2023.

Ο κ. Τσουρδαλάκης καλωσορίζει στην Αυστραλία τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Κυριακού και τον Πλωτάρχη Στυλιανό Μητσιώτη και τους εύχεται κάθε επιτυχία κατά την παραμονή τους στους Αντίποδες.

Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριακού

Πολεμική Αεροπορία

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου είναι o Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Γεννήθηκε στην Τανάγρα στις 3 Οκτωβρίου 1964. Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1983 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1987. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Θαλάσσιας Επιβίωσης, του Σχολείου Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους, του Σχολείου Εκπαιδευτών, του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου, του Σχολείου Όπλων Τακτικής ,του Σεμιναρίου Δοκιμαστών Αέρος, του Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσης δια Οργάνων, της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων, της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Έχει συμπληρώσει πάνω από 3800 ώρες πτήσης και έχει ιπταθεί με αεροσκάφη: T-41D, T-2E, και Mirage 2000/-5. Τον Ιούνιο του 1987 ήταν χειριστής στην 363ΜΕΑ της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως και Δοκιμαστής Αέρος Αεροσκαφών Τ-2Ε μέχρι και τον Νοέμβριο του 1993 όπου και συνέχισε ως Ιπτάμενος Μοίρας στην 114ΠΜ/331ΜΠΚ. Τον Ιούλιο του 1990 προήχθη στο βαθμό του Υποσμηναγού και τον Ιούλιο του 1994 στον βαθμό του Σμηναγού.

Τον Μάϊο του 1999 προήχθη στον βαθμό του Επισμηναγού και από τον Φεβρουάριο του 1999 μέχρι και τον Μάιο του 2001 διετέλεσε Διοικητής Σμήνους στην 114ΠΜ/331 ΜΠΚ και Δοκιμαστής Αέρος Αεροσκαφών Mirage 2000. Τον Μάιο του 2001 ήταν επιτελής Τυποποίησης – Αξιολόγησης στην 114ΠΜ (114ΠΜ/Τ-Α) έως και τον Ιούλιο του 2002 που ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελή στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ/Α1). Τον Μάρτιο του 2003 προήχθη στο βαθμό του Αντισμηνάρχου. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως και τον Ιούνιο 2006 φοίτησε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Πλωτάρχης Στυλιανός Μητσιώτης

Πολεμικό Ναυτικό

O Πλωτάρχης (Ε) Στυλιανός Μητσιώτης ΠΝ είναι Επιτελής του 1ου Τμήματος της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ από τον Αύγουστο του 2017. Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1973 στα Ιωάννινα. Εισήχθη στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού το 1990 και ονομάστηκε Κελευστής Μηχανικός, το 1993. Έχει φοιτήσει σε όλα τα προβλεπόμενα σταδιοδρομικά σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων του Σχολείου Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ), του Διακλαδικού Ινστιτούτου Γλωσσομάθειας Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολείου επιστασίας βλαβών (Ε/Β) και Ραδιοβιοχημικού Πολέμου του Βασιλικού Ναυτικού του Ην. Βασιλείου και τη Νατοϊκή Σχολή.

Έχει υπηρετήσει σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, Φ/Γ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Πυραυλακάτους και Πλοία Υποστήριξης για περισσότερα από 17 χρόνια, εκ των οποίων τα 3 έτη συνολικά ως Aος Μηχανικός. Επιπρόσθετα έχει διατελέσει ως Επιτελής στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και στο Γραφείο Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μιλάει Αγγλικά και Κινεζικά. Είναι έγγαμος. Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια και Δια μνημονεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός

Ελληνικό Πεζικό

Ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Ιωάννης Φασιανός γεννήθηκε την 12 Μαρ 1971 στη Λάρισα. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1988 και αποφοίτησε το 1992 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Πεζικού και Μηχανοκίνητου Πεζικού ως Διμοιρίτης και Διοικητής Λόχου, ως Διοικητής Λόχου Αντιαρματικών, καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Επίσης, υπηρέτησε στη «Διοίκηση Άμυνας Νήσου ΜΕΓΙΣΤΗΣ» (ΔΑΝ ΜΕΓΙΣΤΗΣ) ως Αξιωματικός Πληροφοριών, Αξιωματικός Επιχειρήσεων και Υποδιοικητής της Μονάδας. Συμμετείχε σε αριθμό ασκήσεων Επιχειρησιακών Στρατηγείων του ΝΑΤΟ, της πρωτοβουλίας Partnership for Peace (PfP) και της Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG).

Την περίοδο 2004 – 2006, υπηρέτησε ως Υπασπιστής του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και το 2005 προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη. Την περίοδο 2006-2008, υπηρέτησε στο Τμήμα Αμυντικής Σχεδίασης της  Διεύθυνσης Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΔΑΣΠ) του ΓΕΣ, όπου μεταξύ των καθηκόντων του ήταν η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των Κατευθύνσεων Αμυντικής Σχεδίασης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), καθώς και η οργάνωση νέου Τμήματος Παρακολούθησης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, κ.α.) για τον Στρατό Ξηράς.  Το διάστημα 2009 – 2010, υπηρέτησε ως ο Επιτελής Σχεδίων στην 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (31 Μ/ΚΤΑΞ) (Καβησός, Ν. Έβρου). Την περίοδο 2010 – 2011, υπηρέτησε ως Υποδιοικητής του 535 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (535 Μ/ΚΤΠ) της Ταξιαρχίας ενώ, το 2011, προήχθη σε Αντισυνταγματάρχη και του ανετέθη η Διοίκηση του Τάγματος για τα επόμενα 2 έτη (2011 – 2013).

Το διάστημα 2013 – 2016, μετατέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου υπηρέτησε ως Επιτελής Τρεχουσών Επιχειρήσεων στη  Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Staff / Crisis Response Planning – Current Operations – EUMS/CRP-COP). Ήταν ο αρμόδιος επιτελής για την παρακολούθηση σε στρατηγικό/πολιτικό επίπεδο, των στρατιωτικών επιχειρήσεων της EE στα Βαλκάνια [ειδικότερα της επιχείρησης «ALTHEA» στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη (Op. ALTHEA)] και την έκδοση Στρατιωτικής Συμβουλής προς την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ.  Την περίοδο 2016 – 2017, υπηρέτησε ως Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Διευθυντή Δ΄ Κλάδου του ΓΕΣ (περιλαμβάνει τις αρμόδιες Διευθύνσεις για την Οργάνωση Στρατού Ξηράς, Αμυντική Σχεδίαση, Δημόσιες Σχέσεις, Εκπαίδευση και Στρατιωτικά Δόγματα) και το Μάρτιο 2017 προήχθη σε Συνταγματάρχη.

Το διάστημα 2018 – 2019, υπηρέτησε στη Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ ως Τμηματάρχης του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΕΕΘΑ/Δ4/3). Σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ ασχολήθηκε με την προώθηση των Ελληνικών θέσεων σε όλα τα θέματα αμυντικής πολιτικής και ασφάλειας, που απασχόλησαν την ΕΕ το αντίστοιχο διάστημα, στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ). Το διάστημα 2019 – 2020 του ανατέθηκε η Διοίκηση του Συντάγματος Ευελπίδων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και το επόμενο έτος, 2020 – 2021, διετέλεσε Δντής Σπουδών στη Σχολή Πεζικού του Στρατού Ξηράς. Από τον Οκτώβριο 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα του Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Ελλάδας στην Αυστραλία και του ανατέθηκε η οργάνωση και έναρξη λειτουργίας του Γραφείου ΑΚΑΜ στην Ελληνική Πρεσβεία στην Καμπέρα.

Είναι Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και αποφοίτησε το 2006. Master of Science in Management, από το Vrije Universiteit Brussel (VUB), (αποφοίτησε το 2016). (Πτυχιακή εργασία: “The Determinants of Participating to UN Peacekeeping Mission: A Comparative Analysis Between a Permanent and a Non-Permanent UN Member”).Master of Arts in Strategic Security Studies, από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, (αποφοίτησε το 2019). (Πτυχιακή εργασία: «Η Στρατηγική Αποτελεσματικότητα των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στη Σύγχρονη Εποχή»). Ομιλεί τα Αγγλικά και Γαλλικά και είναι Άγαμος. Εχει χόμπι τον Αθλητισμό, την ζωγραφική και το διάβασμα.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....