Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ελληνικό Σχολείο του Μπρουκλιν

Από την ομιλία του  Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στον Μέγα Εσπερινό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Παρεκκλήσι Τιμίου Σταυρού – Ελληνικό Κολλέγιο  Τιμίου Σταυρού
Μπρούκλιν, Μασαχουσέτη
13 Σεπτεμβρίου 2022

“Αγαπητοί αδελφοί ιεράρχες και σεβαστοί κληρικοί,

Αγαπητοί καθηγητές και προσωπικό, φοιτητές και οικογένειες,

Αξιότιμοι φίλοι και υποστηρικτές αυτής της ευλογημένης κοινότητας του Ελληνικού Κολλεγίου και του Τιμίου Σταυρού,

 

Μου δίνει μεγάλη χαρά που βρίσκομαι για άλλη μια φορά εδώ ανάμεσά σας, στην αρχή του ακαδημαϊκού σας έτους, και στην αρχή του εκκλησιαστικού μας έτους. Αυτές οι ετήσιες ιεροτελεστίες εδώ στο Σχολείο μας αποτελούν μέρος της ουσίας αυτού του ιερού τόπου, όπου η συνέχεια της πίστης μας εκφράζεται γύρω από την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου, Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Επίσης, έχουμε μόλις λίγες μέρες  που θυμηθήκαμε την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν πραγματικά μια στιγμή σταύρωσης για την Αμερική και, μάλιστα, τον κόσμο. Ενώ τόσα πολλά έχουν αλλάξει από εκείνη τη μοιραία μέρα, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή μας φέρει την ευθύνη να φέρει την πίστη, την ελπίδα, το φως και την αγάπη του Ιησού Χριστού στο σημείο μηδέν με το ανακατασκευασμένο Ναό του Αγίου Νικολάου”., είπε στην αρχή της Ομιλίας του

 

Σε άλλο σημείο τόνισε : “Σήμερα το απόγευμα ξεκινάμε τους εορτασμούς της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και αναγνωρίζουμε ότι είμαστε «ο Λαός και η Κληρονομιά» του οποίου ψάλλουμε στο πανηγυρικό απολυτίκιο. Για εσάς, οι μελλοντικοί ηγέτες των κοινοτήτων μας – κληρικοί ή λαϊκοί – η κατανόηση του ρόλου σας ως «Λαός και Κληρονομιά» είναι ζωτικής σημασίας και ύψιστης ανάγκης για την υγεία και την ευημερία της Εκκλησίας….Ποτέ να μην ξεχνιόμαστε: σωζόμαστε από τον Σταυρό – με τη θυσία της άφατης αγάπης και συμπόνιας με την οποία ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ανέβηκε πρόθυμα σε ένα όργανο πόνου και θανάτου και το μεταμόρφωσε σε «Αήττητο Τρόπαιο και Όπλο Ειρήνη.”

Όταν φοράμε αυτό το σύμβολο, μαρτυρούμε ότι η πορεία μας είναι η Οδός του Σταυρού. Ότι ακολουθούμε το παράδειγμά Του της αγάπης, της συμπόνιας, της συγχώρεσης και του ελέους κουβαλώντας τον δικό μας σταυρό αυταπάρνησης”.

Τέλος τίμησε τον Ελένη Κάρλος για την προσφορά της με  το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....