Μεγάλη ανησυχία από τη νέα ένταση που προκαλεί η Τουρκία

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα μετά τη νέα συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, συνεχίζεται το «μπαράζ» επαφών την ώρα που στη Λιβύη υπάρχει «εμφύλιος» σχετικά με τη συμφωνία.

Η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο συνεχίζεται, ενώ φαίνεται πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια πιο έντονη εκστρατεία για την αναγνώριση των Κατεχόμενων από τη διεθνή κοινότητα

Στο μεταξύ στην ίδια τη Λιβύη δεν αποδέχονται οι περισσότεροι την συμφωνία.

Εν πολλοίς η νέα αυτή συμφωνία θα μπορούσε να μην υλοποιηθεί ποτέ – λόγω της έντονης πολιτικής κρίσης που βιώνει η Λιβύη.

Λίγο μετά την υπογραφή των μνημονίων την Δευτέρα, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, τα κατήγγειλε ως «παράνομα» – σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, της οποίας η θητεία είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ.

Ο Αούν υποστήριξε ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα – η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο – ανέφερε σήμερα ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....