Η πανήγυρις του Οσίου Θεοδώρου του Ταμασέως

Το εσπέρας της Δευτέρας, 3 Οκτωβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Οσίου Θεοδώρου του Ταμασέως στο Πολιτικό.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Περδίκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Οσίου Θεοδώρου. “Ο Όσιος Θεόδωρος έζησε τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Είναι ένας από τη μικρή εκείνη ιεραποστολική ομάδα, – οι άλλοι είναι οι άγιοι Ηρακλείδιος και Μνάσων, ο αρχαίος μαθητής, όπως τον αποκαλούν οι Πράξεις – που με κατοικία και ορμητήριο τους μια σπηλιά στην πολυάνθρωπη Ταμασό, ανέλαβαν πρώτοι να διαλύσουν τα βαθιά σκοτάδια της ειδωλομανίας, και στη θέση τους να υψώσουν το σωστικό φως του Χρίστου, το ιλαρό φως της νέας ζωής”. Στη συνέχεια ανέφερε πως ο σήμερα τιμώμενος Άγιος μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο  διή­νυσε την επίγεια  ζωή του και επέτυχε τον σκοπό για τον οποίο πλάσθηκε ο άνθρωπος. Και  δεν είναι  άλλος από την ἐπίτευξη της αγιότητος και της κατάκτησης της  βασιλείας των ουρανών.
“Και μας τον αποκαλύπτει, γιατί ο τρόπος αυτός ισχύει   για όλους  μας, γιατί όλοι μας πρέπει να έχουμε ὡς σκοπό της ζωής  μας τήν ἁγιότητα και τη βασιλεία των ουρανών.
Πως τον επέτυχε τον σκοπό του ο όσιος; Με την ασκητική ζωή του πρωτίστως. Η άσκηση  ειναι συστατικό στοιχείο γενικότερα της εν Χριστῷ ζωής. Δεν υπάρχει πνευ­ματική ζωή χωρίς άσκηση, γιατί ως άσκηση εννοείται  η προσπάθεια και ο αγώνας που πρέπει ο κάθε πιστός να κάνει για να νικήσει τα πάθη, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά του, για να νικήσει τον «παλαιό» άνθρωπο και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημα και τις εντολές του Θεού”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και της κάρας του Οσίου πέριξ του Ιερού Ναού.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....