90 χρόνια “Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων”

Σε μια λαμπερή εκδήλωση την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, οι Αιγυπτιώτες Έλληνες γιόρτασαν τα 90 χρόνια της αδιάλειπτης δράσης και της προσφοράς του σημαντικού αυτού «Συνδέσμου» που αποτελεί την ραχοκοκαλιά των απανταχού Αιγυπτιωτών. Μια ζεστή αγκαλιά και ένα ακόμα αντάμωμα ήταν αυτή η γιορτή για Αιγυπτιώτες  και για τους  φίλους του που τίμησαν αυτή την μεγάλη επέτειο.

Το Προεδρείο το Συνδέσμου, αλλά και οι πολυάριθμοι εθελοντές από όλα τα Σωματεία, ήταν από νωρίς το πρωί επί ποδός στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, για να διασφαλίσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Στις 11 το πρωί ο οικοδεσπότης και Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης «σήκωσε» την εορταστική αυλαία και καλωσόρισε από καρδιάς όλους τους παριστάμενους Αιγυπτιώτες φίλους, με προεξάρχοντα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο. Καλωσόρισε επίσης τον Βουλευτή κ. Νότη Μηταράκη, τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Πρέσβειρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη- Σοφιανού, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Διονύσιο Μαντζαβίνο, τον Κοινοτικό Επίτροπο και πρώην Πρόεδρο της  Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Σιόκα, τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Στέφανο Ταμβάκη, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών κ. Ρότζερ Γκάττ

Ο κ. Μιχαηλίδης έπιασε το νήμα της ιστορίας του Συνδέσμου από την αρχή. Από το 1933, θυμίζοντας σε όλους την γενεσιουργό ανάγκη και τους σκοπούς του ιστορικού αυτού Συνδέσμου.

Μίλησε για την εμβάθυνση της επαφής των Αιγυπτιωτών με τις ρίζες τους, την διατήρηση της μνήμης, αλλά και την ενίσχυση της δράσης των Ελλήνων στην Αίγυπτο, για την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του, για την άσκηση Κοινωνικής πρόνοιας προς τους αναξιοπαθούντες, και τέλος μίλησε για την ανάγκη όχι μόνο της διάσωσης αλλά και της διάδοσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  της ενεργής κληρονομιάς του Συνδέσμου των Αιγυπτιωτών.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στον χαιρετισμό του μίλησε για την ανάγκη της ενότητας όλου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, ενώ εκφράστηκε με θερμά λόγια για τις δράσεις του Συνδέσμου που όπως είπε ενώνουν όλες τις Αιγυπτιώτικες Κοινότητες στην Ελλάδα αλλά και στην Αίγυπτο . Μοιράστηκε επίσης την ανησυχία του για την φλεγόμενη Μέση Ανατολή και προσευχήθηκε για την ειρήνευση της περιοχής.

Ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, μίλησε στον χαιρετισμό του για τις προαιώνιες ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, αναφερόμενος με ιδιαίτερα τιμητικά λόγια για τον Αιγυπτιώτη  Ελληνισμό και για την συμβολή του στην δημιουργία της σύγχρονης Αιγύπτου.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, πήρε στην συνέχεια τον λόγο, αναφερόμενος στην ουσία της ύπαρξης του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ως συνδετικού κρίκου των Αιγυπτιωτών μεταξύ τους, αλλά και με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Πόρτ Σαΐντ το Σουέζ την Ισμαηλία και τόσες άλλες. Ο κ. Χρυσουλάκης μίλησε ακόμα για την υποδειγματική όπως είπε ομοψυχία, συνοχή και μεθοδικότητα που επιδεικνύει ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην διατήρηση της μνήμης του Ελληνισμού της Αιγύπτου, αλλά και στην διάδοση της ιστορίας του.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στον δικό του χαιρετισμό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, τον οποίον χαρακτήρισε ως μια δυναμική πραγματικότητα λέγοντας ότι « Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός άπλωσε τις ρίζες του ως διασπορά σε όλον το κόσμο. Το κέντρο του όμως δεν είναι πλέον στην Αίγυπτο. Βρίσκεται εδώ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που διαβιούν 60 με 70 χιλιάδες συμπατριώτες μας. Ο Σύνδεσμός μας εκτός από τις πολύ σημαντικές δραστηριότητές του έχει και πολύτιμους στόχους. Η επίτευξη αυτών των σημαντικών στόχων του Συνδέσμου μας, δεν θα είναι μόνο επωφελής για τους συμπατριώτες μας και για τον ίδιο τον Σύνδεσμό μας, αλλά θα γεμίσει με υπερηφάνεια τους Αιγυπτιώτες όπου Γης».

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. μίλησε επίσης και για την αριθμητική συρρίκνωση των Κοινοτήτων μας, αλλά και για την πεποίθησή του ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε με θάρρος, και όραμα προς το μέλλον. Ο κ. Καβαλής ανέφερε επιπλέον, ότι αυτό που χαλυβδώνει την πεποίθηση αυτών που έχουν παραμείνει, είναι η ισχυρή συνείδηση της Αιγυπτιώτικης μας καταγωγής που όπως είπε, έχουμε εμείς και τα παιδιά μας, καθώς και την ανάγκη μας να διαφυλάξουμε και να επεκτείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πολιτιστικής μας κληρονομιά.

Και συνεχίζοντας τόνισε ότι, αυτό οφείλεται στον μεγαλύτερο Σύνδεσμο σωματείων που εκπροσωπεί τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, τα μέλη του οποίου δούλεψαν, εργάστηκαν και προσέφεραν τα 90 αυτά χρόνια όλο τους τον εαυτό.

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Καβαλής απευθύνθηκε νοερώς σε όλους αυτούς που  οραματίστηκαν και εργάστηκαν αυτά τα 90 χρόνια για την επίτευξη των σκοπών του Συνδέσμου λέγοντας τους με ευγνωμοσύνη: «Ναι, τα καταφέρατε και δικαιωθήκατε».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ότι «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους μας. Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων κλείνει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του με αδιάκοπη  δράση και λειτουργία στηρίζοντας όλα αυτά τα χρόνια τον Αιγυπτιώτη Πολιτισμό. Για όλους εμάς που ζούμε στην άλλη  πατρίδα μας την Αίγυπτο, ο ιστορικός Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων αποτελεί σημείο αναφοράς. Με τη δράση του, το πολιτιστικό του έργο και την αγάπη του για την Αιγυπτιώτικη Παροικία των Ελλήνων… τα 90 χρόνια που γιορτάζει σήμερα… υπήρξαν γεμάτα από προσφορά και κυρίως ενδιαφέρον να μην ξεχαστεί η ιστορία του Αιγυπτιωτισμού».

Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης είχε ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Α. και μέλος του συμβουλίου του Σ.Α.Ε. κ. Βασίλης Ζουές, ενώ στο πάνελ παρευρίσκονταν: ο κ. Πάνος Κατέρης, ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, η κα Μαρία Μιχαηλίδου, ο κ. Μιχάλης Κανταρτζόγλου.

 

Την εκδήλωση λάμπρυναν επίσης και οι βραβεύσεις από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Τιμήθηκαν οι εξής: Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρος Β΄, ο κ. Οmar Amer Youssef  Εξοχότατος πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Φίλιππος  Κοσσένας, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο κ. Χρήστος Καβαλής Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, ο κος Ανδρέας Βαφειάδης Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η κα Κρυστάλλω Τρίμη τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο κ. Γεώργιος Σφέτσιος Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών και ο κ.Τάκης Σφακιανόπουλος μέλος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με σκηνές από τις πλέον σπουδαίες δραστηριότητες του Συνδέσμου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα με  πλούσιο μπουφέ  το οποίο απήλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι τιμώντας τα 90 Χρόνια του ΣΑΕ.

(φωτογραφίες: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων)

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....