Ο Σεβ. Μητρ Φθιώτιδος στην εκδήλωση «Από την Αλαμάνα στο Γοργοπόταμο – Από την Επανάσταση του 1821 στην Αντίσταση»

Στο Δημοτικό Θέατρο Λαμία ς βρέθηκε χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Συμεών προκειμένου να παρακολουθήσει την μουσική εκδήλωση με θέμα: «Από την Αλαμάνα στο Γοργοπόταμο – Από την Επανάσταση του 1821 στην Αντίσταση», την οποία διοργάνωσαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαμιέων, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και τα Γενικά Αρχεία Κράτους -Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Η εκδήλωση έφερε την υπογραφή του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Χρήστου Λεοντή και παρουσιάστηκαν τα έργα «Καταχνιά» και «Καντάτα Ελευθερίας». Η «Καντάτα Ελευθερίας» ένα σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο και γραμμένο σε μελοποιημένα ποιήματα από τον Χρήστο Λεοντή, καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη. Γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη, με την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε με δυσκολία σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν: ο Σεβασμιώτατος   κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, η πρόεδρος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης Βασιλική Λάζου, ο αντιπρόεδρος Λεωνίδας Κωστόπουλος και η προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους  Φθιώτιδας Σοφία Βακιρτζηδέλη.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....