Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Σανά και στο Αρχοντικό Παλαιοχώρι

Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ σφραγίζει την Εκκλησιαστική  Παράδοση με το θεολογικό νόημα και το σωτηριολογικό μήνυμα, το οποίο εκπέμπει προς την πανορθόδοξη οικουμένη. Και αυτό γιατί η αντίσταση του Αγίου Αγγελικού Κόσμου απέναντι στην πρόκληση  – πρόσκληση των εωσφορικών δυνάμεων για αυτονόμηση από την Αγιοτριαδική Θεότητα και υπακοή στο θέλημα του Θεού Σαβαώθ, προσφέρει άπλετη την δυνατότητα και στον Αδαμιαίο Γένος για σωτηρία και αγιασμό, που είναι ο προορισμός του ανθρώπου.

Ο Αγγελικός Κόσμος υπακούοντας στη φωνή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ  ‘’Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου’’, όταν η αμαρτία ως σεισμός συνετάραξε την υπόσταση των Ουρανίων Δυνάμεων, άνοιξε διάπλατα τη θύρα για υπακοή στο θέλημα και τη Δικαιοσύνη του Θεού και στον τρόφιμο της γης, τον Άνθρωπο. Του πρόσφερε τη δυνατότητα να αντιληφθή ότι αυτοθέωση και αυτοσωτηρία δεν υφίστανται στα Ορθόδοξα πλαίσια και τη Θεολογία. Αυτοσωτηρία και αυτοθέωση σημαίνουν άρνηση της δόξης και του μεγαλείου του Θεού και προσπάθεια υποκαταστάσεως της Αγιοτριαδικής Θεότητας με τον ανθρωποθεό, τον άνθρωπο που ανάγει τον εαυτό του σε ύψος Εωσφόρου και αυτονομείται ως πλάσμα έναντι του Πλάστου του.

     Αυτό το μεγαλείο της Ορθόδοξης Θεολογίας γιορτάστηκε σεμνομεγαλόπρεπα στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, σε όλες της Ενορίες. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη, προέστη του Εσπερινού των Αρχαγγέλων στον ομώνυμο Ιερό Τους Ναό στα Σανά, όπου διακονεί ιεροπρεπέστατα ο Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Κωνσταντινίδης, ο οποίος με πολύ μεράκι στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, υπακούοντας στην πρόσκληση του Επισκόπου του. Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Παν. Αρχιμ. π. Ευλόγιος Τσαλαπατάνης και ο Αιδ. Πρωτ. π. Χρήστος Μήτσιου. Ο Λαός της Ενορίας προσήλθε ομοθυμαδόν για να τιμήση τον Άγιο Αγγελικό Κόσμο με επικεφαλής τους Προέδρους Σανών κα Κωνσταντία Σιαρλή, Γεροπλατάνου κ. Δημήτριο Αντωνά, Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη και Ν. Καλλινδοίων κ. Ιωάννη Αποστολίδη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

52486180386 542ff71612 c

ην κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος με τη Συνοδεία του προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στη Μεγαλώνυμο Κωμόπολη του Παλαιοχωρίου, όπου και ο λαμπρότατος και περικαλλής Ναός των Αγίων Αρχαγγέλων, του οποίου Προϊστάμενος είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς και εφημέριος ο Παν. Αρχιμ. π. Σπυρίδων Τόψης. Στην Ευχαριστιακή Σύναξη μετείχαν οι Παν. Αρχιμ. π. Νήφων Καζάνας, π. Χριστόδουλος Στυλιανός, π. Γαβριήλ Καλαντζής και  π. Νικόλαος Τσολούφης, οι Αιδ. π. Χριστοφόρος Αγγελής εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας και π. Δημήτριος Κατσιρμάς και ο Διάκονος π. Αθανάσιος Σφουγγάρος.

     Μέσα σε ένα Λαμπροστόλιστο Ναό προσήλθε ο φιλάγιος Λαός της Κωμοπόλεως του Παλαιοχωρίου με επικεφαλής τον τ. Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Αυγερινό, Γεώργιο Θαλασσινό και Ευριπίδη Ατζιαμή, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Αικατερίνη Ζωγράφου, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γρηγόριο Κατσιαρμά, την Πρόεδρου της ΑΞΤΑΔΑ κα Μαριλένα Ζαμάνη, τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΑ κ. Βασίλειο Βασιλειάδη, την Αντιπρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικό Κέντρου κα Ελένη Καραντώνα, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γρηγόριο Λαμπράκη, τον Τοπικό Σύμβουλο κ. Σταμάτη Ρίμπα, τον Διοικητή Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό και τον Πολιτευτή κ. Γεώργιο Τσιουπλάκη.

     Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος παρώτρυνε το πολυπληθές εκκλησίασμα να ανοίξη τα ώτα του λογικού και της πνευματικής καρδίας στην πρόσκληση του Αρχαγγελικού Κόσμου για υπακοή και τήρηση του θελήματος του Θεού, ώστε με τη χάρη και τη μεσιτεία του Κόσμου των Αγγέλων, άπαντες να οδηγηθούμε στην πραγμάτωση του προορισμού μας που είναι η ένωση με την Αγιοτριαδική Θεότητα και ο Αγιασμός, δηλαδή η θέωση. Βεβαίως , ετονίσθη από τον ομιλητή ότι ο Θεός είναι Άγιος από τη φύση Του, έχει οντολογική Αγιότητα, ενώ ο ανθρώπινος κόσμος και ο Αγγελικός Κόσμος έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην πτώση, που σημαίνει συγκλονισμό της υποστάσεώς τους και πτώση κάτω από το είναι τους και στον αγιασμό που προσφέρεται ως χάρις και δώρο από τον Θεό, σε όσους με υπακοή, άσκηση και ταπείνωση διακονούν και τηρούν το θέλημά Του.

     Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, τιμώντας τον Πρωτοσύγκελλό του, επί τη σημπληρώσει δεκαετίας από της αναδείξεώς του εις Επίσκοπο και Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού (24 -11- 2012), του προσέφερε επιστήθιο Σταυρό, αντίγραφο εκείνου του Προκατόχου του κυρού Σωκράτους Σταυρίδη (1911-1944), που φυλάσσεται ως κειμήλιο τίμιο στην Ιερά Μητρόπολη ομού μετά του αντιστοίχου Εγκολπίου, το οποίο και προσεφέρθη ως ενθύμιο των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς και των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αμμουλιανής τόσο στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, όσο και στους Αγίου Αρχιερείς που μετείχαν στις λαμπρές αυτές επετειακές Εκδηλώσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....