Το ιστορικό καφέ «Αστικόν» στα Κύθηρα

Το καφέ «Αστικόν» στα Κύθηρα αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα καφέ της Ελλάδας, με μακρόχρονη διαδρομή η οποία έχει ως αφετηρία το έτος 1908, τότε που η οικογένεια Λειβαδίτη δημιούργησε τον ξεχωριστό αυτόν χώρο ο οποίος μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό κόμβο.

Μέχρι και το 1950 λειτουργούσε ως καφέ, ενώ τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 1970 συστεγάζονταν δύο διαφορετικές υπηρεσίες – συγκεκριμένα καφέ και κουρείο. Άλλωστε συνηθιζόταν στο παρελθόν στα μεγάλα καφενεία να λειτουργούσε και κουρείο για τους άνδρες.

Υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το 1917 ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέρασε από την περιοχή και μάλιστα ήπιε τον καφέ του στο «Αστικόν», από τον χώρο του οποίου έμεινε εντυπωσιασμένος. Μάλιστα, φέρεται να έγιναν ζυμώσεις και για την ανεξαρτησία του νησιού. Λίγο διάστημα αργότερα κηρύχθηκε η αυτόνομη διοίκηση των Κυθήρων.

Εκτός του Ελευθερίου Βενιζέλου, από το ιστορικό καφέ έχουν περάσει σπουδαίες προσωπικότητες της Ελλάδας, μεταξύ αυτών, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Δημήτρης Χορν, η Μαρία Φαραντούρη, ο Ευγένιος Σπαθάρης κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά τη διάρκεια της Κατοχής αποτέλεσε τόπος συνάντησης αγωνιστών που μάχονταν για την Ελευθερία της πατρίδας από τους ναζί.

Οι πρώτες κινηματογραφικές προβολές στα Κύθηρα έγιναν στο ιστορικό αυτό καφέ, όπως και οι περισσότερες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του καφέ, Δημήτρης Κοντολέων, συνεχίζει την παράδοση δίνοντας συνέχεια στην ιστορία, διαφυλάσσοντας παράλληλα το ισχυρό πολιτιστικό προφίλ του «Αστικόν».

Τελευταία σημαντική εξέλιξη γι’ αυτό το καφέ που «πλημμυρίζει» από ιστορία και αναμνήσεις, η ένταξή του στο δίκτυο «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» που συμπεριλαμβάνει τόπους με πλούσια πολιτιστική διαδρομή.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....