Κυριακή των Βαίων στο Σέλινο

Στην νύφη του Λιβυκού πελάγους, την όμορφη Παλαιόχωρα ιερούργησε, Κυριακή των Βαΐων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, εν πληθούση Εκκλησία. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος ανέφερε στον λόγο του: «Η αγάπη του Χριστού για τον άνθρωπο οδηγεί τα βήματα Του στο Εκούσιο Πάθος: την προδοσία, την σύλληψη, την χλεύη, την καταδίκη, τον Σταυρό, τον τάφο και, τελικώς, την Ανάσταση.

Εισέρχεται σήμερα στα Ιεροσόλυμα και ο περιούσιος λαός τον επευφημεί και τον δοξάζει, καθώς θεωρούσε ότι υποδέχεται ένα κοσμικό βασιλέα, ο οποίος θα επανέφερε τον λαό αυτό στην αρχαία του δόξα. Είναι ο ίδιος λαός που, μετά από λίγες ημέρες, κραυγάζει το «άρον, άρον σταύρωσον Αυτόν». Είναι ο λαός αυτός που την μια Τον επευφημεί και την άλλη Τον υβρίζει, την μία Τον δοξάζει και την άλλη Τον λοιδορεί, την μια Τον υμνεί και την άλλη Τον ανεβάζει στον Σταυρό. 20 και πλέον αιώνες μετά τα κορυφαία αυτά γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την ιστορία και την ανθρωπότητα και την χώρισαν στην προ Χριστού και μετά Χριστόν, η ανθρωπότητα, αδελφοί, επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά προς το πρόσωπο του Χριστού.

Οι αιώνες που πέρασαν δεν βοήθησαν να καταλάβει, να κατανοήσει, να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος τι εστί Χριστός. Απαιτούμε και σήμερα από τον Χριστό να κατέβει από τον Σταυρό· επιθυμούμε έναν θαυματοποιό Θεό και όχι Σωτήρα και ελευθερωτή· έναν Θεό υπάκουο στις επιθυμίες μας και τα θέλω μας. Και όταν αυτός ο Θεός δεν αποκρίνεται στα θελήματα μας, τότε συνεχίζουμε εμμονικά να Τον σταυρώνουμε. «Δεν υπάρχει Θεός, πέθανε ο Θεός, είναι άδικος ο Θεός, με ξέχασε ο Θεός», δηλώνουμε όχι μόνον με τα λόγια μας, αλλά κυρίως με τις πράξεις και τα έργα μας. Ήρθε η ώρα, αδελφοί, να διαλέξουμε τελικά, εμείς σε ποια κατηγορία ανθρώπων ανήκουμε; Σε εκείνη που πεισματικά συνεχίζει να σταυρώνει τον Χριστό ή στον Δυσμάς, τον ληστή δηλ. εκείνο που πάνω στον Σταυρό, δείχνοντας μετάνοια, στρέφεται προς τον Χριστό, λέγοντας το μοναδικό: «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθεις εν τη Βασιλεία Σου»;

Ο Δυσμάς, με την πράξη του αυτή, γίνεται ο πρώτος οικήτορας του Παραδείσου. Ο έτερος ληστής, ο Γεστάς, χλευάζοντας και υβρίζοντας τον Χριστό υπέγραψε την αιώνια καταδίκη του. Η επιλογή, αδελφοί, είναι δική μας. Αυτή την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα ας αγωνιστούμε να μοιάσουμε στον Δυσμάς για να σηματοδοτήσει η Ανάσταση του Κυρίου μας και την προσωπική μας Ανάσταση, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας.», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχόμενος «Καλή Αγία Εβδομάδα και καλή Ανάσταση», μοιράζοντας μαζί με τους σταυρούς των Βαΐων και την Πασχαλινή Εγκύκλιο.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....