Κύπρος: Εγκαινιάστηκε η 27η Έκθεση εκκλησιαστικής τέχνης «Ορθοδοξία»

Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, τελέστηκαν τα Εγκαίνια της 27ης Έκθεσης εκκλησιαστικής τέχνης «Ορθοδοξία» στη Λευκωσία της Κύπρου.

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στον Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, Απόστολο Βαρνάβα, και η διοργάνωση αυτής αποσκοπεί, από τη μια, να δώσει τη δυνατότητα στους δημιουργούς των Εκκλησιαστικών Τεχνών να παρουσιάσουν σε κλήρο και λαό τα έργα τους και, από την άλλη, να προσφέρουν την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να πληροφορηθούν γι’ αυτά και να εξοπλίσουν καταλλήλως τους ιερούς τους ναούς.

Τον Αγιασμό των Εγκαινίων τέλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος κατόπιν ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος, σημειώνοντας πως η Έκθεση Εκκλησιαστικής Τέχνης «Ορθοδοξία» δεν προσηλώνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς στόχους, αλλά θέλει να αποτελέσει έναν πνευματικό και πολιτιστικό θεσμό, επισημαίνει πως «αυτό είναι εμφανές και στο πρόγραμμά της, το οποίο περιέχει διαλέξεις σχετικές με την τοπική αγιολογία της νήσου μας, την αγιογραφία, την εκκλησιαστική ξυλογλυπτική, τη συντήρηση και τους θεολογικούς συμβολισμούς των ιερών αμφίων και των λοιπών λειτουργικών αντικειμένων. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι η Εκκλησιαστική Τέχνη δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά συνιστά ποιμαντικό μέσο διακονίας και του εν Χριστώ αγιασμού του ανθρώπου και του κόσμου».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη από το 1974 κατοχή της μεγαλονήσου από τα τουρκικά στρατεύματα και την προσφυγοποίηση του κυπριακού λαού, για να επισημάνει ότι: «Από τότε Ιεροί Ναοί και προσκυνήματα, κοιμητήρια και άλλα ιερά σεβάσματα ευρίσκονται συλημένα, βεβηλωμένα και κατεστραμμένα. Βλέποντας όλα αυτά τα εκθέματα δεν μπορούμε παρά να προσευχόμαστε θερμά προς τον Κύριο και να ελπίζουμε πως κάποια από αυτά θα εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές ανάγκες των ναών μας αυτών, ελεύθερων επί τέλους και δικαιωμένων».

Τέλος, ο Μακαριώτατος συνεχάρη θερμά τόσο τους διοργανωτές της Έκθεσης «Ορθοδοξία», όσο και τους συμμετέχοντες σε αυτή, και ευχήθηκε κάθε παρά Θεού ευλογία στη ζωή και στα έργα τους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....