Α’ Ισιδώρεια 2023 στην Ιερά Μητρόπολη Χίου

Με τη χάρη και τη βοήθεια του Τριαδικού Θεού και τις ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Χίου, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου (4ος-5ος αι.), ανακαινίστηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχαία μορφή της.

Ως εκ τούτου, το πανορθόδοξο τώρα πιά Ιερό αυτό Προσκύνημα αποτελεί το επίκεντρο της τιμής της μνήμης του Πρωτομάρτυρος της Χίου, δεδομένου ότι σε αυτό ευρίσκεται και ο τάφος του Αγίου.

Ο εορτασμός από εφέτος έλαβε τη μορφή των Α’ Ισιδωρίων, δηλαδή Ιερών Ακολουθιών καθ΄ όλη την εβδομάδα, από 8ης έως 14ης Μαΐου 2023.

Την Κυριακή, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου του εν Χίω, η οποία εκκίνησε από την Βρύση του Μελεκ Πασά, τόπο μαρτυρίου Νεομαρτύρων, και πορεύθηκε δια των οδών Δημοκρατίας, Κανάρη, Λεωφόρου Αιγαίου, Νεοφύτου Βάμβα, Κοραή και Σκυλίτση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Συμμετείχαν και συμπροσευχήθηκαν οι Αρχές και ο ευσεβής Λαός του νησιού.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην καταγωγή του Αγίου Ισιδώρου από την Αίγυπτο, στις πνευματικές ευκαιρίες της Αιγύπτου (Ιωσήφ ὁ Πάγκαλος, Μωυσής, φυγή στην Αίγυπτο, Ευαγγελιστής Μάρκος), αλλά και στην Διακονία της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο, στις χώρες με τα έμφορτα στάχυα, που περιμένουν να δεχθούν τον σπόρο του Χριστού, του Χριστού που προσέλαβε την φύση του ανθρώπου κάθε φυλής για να οδηγήσει στην σωτηρία.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....