Αδελαΐδα: Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσίαση σχεδίων του Καθεδρικού Ναού

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, την κορύφωση μιας περιόδου κατά την οποία εξοντώθηκαν από τους Τούρκους εκατομμύρια Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων, και Ασσυρίων. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, και υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαΐδος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότης της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος αποφάσισε προ καιρού να τιμήσει τη μνήμη των θυσιασθέντων διοργανώνοντας την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, μια πολιτιστική βραδιά με τίτλο «Ανατολία – Το Φως της Ανατολής», στην οποία θα ανεδεικνύετο ο Ρωμαίηκος Βυζαντινός πολιτισμός της Μικράς Ασίας.

Κατά Θεία Πρόνοια, στους μήνες που ακολούθησαν την απόφαση για την πραγματοποίηση της πολιτιστικής βραδιάς, καινούριες ευκαιρίες παρουσιάστηκαν και νέες πόρτες άνοιξαν για την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος. Για διαφόρους λόγους, αναγομένους στο μακρινό παρελθόν, η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος δεν είχε ποτέ μια μόνιμη βάση ως έδρα της, όντας η μοναδική Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια που το εστερείτο. Το οίκημα, στο οποίο στεγάζεται σήμερα, στην Ενορία Αγίου Παντελεήμονος Glenelg, υπήρξε λύση προσωρινή και συμβιβαστική, η οποία ήταν προφανώς ανεπαρκής λόγω αφ’ ενός του μεγέθους του και αφ’ ετέρου της απόκεντρης θέσεώς του. Γι’ αυτό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιλουανός, από την αρχή της τοποθετήσεώς του, υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, ως Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαΐδος, έθεσε ως μια από τις βασικές του προτεραιότητες την ανεύρεση καταλλήλου έδρας της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, απ’ όπου η επιτροπική του διακονία θα ήταν αποτελεσματικότερη και η ικανοποίηση των πνευματικών αναγκών των πιστών, για τους οποίους ευλογήθηκε να τού ανατεθεί η διακονία τους, θα ήταν πλέον τελεσφόρος. Με τη χάρη του Θεού, η αναζήτηση καταλλήλου έδρας της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας είχε τον τελευταίο καιρό αίσιο τέλος με την απόκτηση ναού και προσκειμένου οικήματος στην περιοχή Bowden, τα οποία προορίζονται να λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον ως ο Καθεδρικός Ναός και τα γραφεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Κι έτσι, η προ καιρού αποφασισθείσα πολιτιστική βραδιά στη μνήμην των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής είχε διπλό εορταστικό χαρακτήρα, αφού αύτη τη βραδιά έγινε και η δημόσια παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων για τη σύμφωνη με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας διαμόρφωση του νέου (και πρώτου) Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.

Η εορταστική αύτη βραδιά φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Croydon Park. Άρχισε με προσευχή από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό. Εν συνεχεία, το χορευτικό συγκρότημα της Ποντιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας, συνοδευόμενο από την ορχήστρα ποντιακών παραδοσιακών οργάνων της Αδελφότητος, παρουσίασε λεβέντικους ποντιακούς χορούς. Το θέαμα που παρουσίασαν ήταν πολύ συγκινητικό, όχι μόνον λόγω της υψηλής ποιότητας της παρουσιάσεως, άλλα και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για απογόνους και κληρονόμους της Ρωμαίηκης Βυζαντινής παραδόσεως, οι οποίοι εργάζονται σκληρά να τιμήσουν την μνήμη των θυσιασθέντων προγόνων τους κρατώντας ζωντανό τον λαϊκό τους πολιτισμό.

Ακολούθησε η γυναικεία χορωδία της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, η οποία συνοδευόταν από μέλη της ανδρικής εκκλησιαστικής χορωδίας «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Οι κυρίες ερμήνευσαν με εξαιρετικό τρόπο παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια, με τα οποία έδωσαν τον τόνο της βραδιάς, καθώς σερβιριζόταν το δείπνο.

Περί το μέσον της βραδιάς, ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε αυτό που επρόκειτο να αποτελέσει το επίκεντρο της προσοχής των παρευρεθέντων. Εξέθεσε (στα ελληνικά και στα αγγλικά) το όραμά του για την Εκκλησία στη Νότιο Αυστραλία, τη σπουδαιότητα της αρχιερατικής ποιμαντικής διακονίας και επιβλέψεως, καθώς και την αναγκαιότητα καταλλήλου έδρας της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, με Καθεδρικό Ναό και προσκείμενο κτίριο γραφείων και πολλαπλών λειτουργιών, ικανά να ανταποκριθούν στο έργο αυτό. Η παρουσίαση κορυφώθηκε με μια μικρής διάρκειας βιντεοταινία που απεικόνιζε τον νεοπακτηθέντα Καθεδρικό Ναό με το προσκείμενο οίκημα, τονίζοντας την τοποθεσία και την εγγύτητά του στο κέντρο της πόλεως. Το νεοαποκτηθέν ακίνητο απέχει μόνον 2,7 χλμ. από το κέντρο της πόλεως και περιλαμβάνει κτίσμα γραφείων και ναό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, και ο οποίος έχει χωρητικότητα πενταπλάσια αυτής του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στην περιοχή Glenelg, όπου βρίσκονται τα σημερινά γραφεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Όπως συμβαίνει με όλα τα ακίνητα γύρω από το κέντρο της πόλεως, υπάρχουν μερικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες δυνατότητες. Η βιντεοταινία ανέδειξε, επίσης, μερικά συναρπαστικά αρχιτεκτονικά σχέδια και ιδέες για την μελλοντική ανάπτυξη του ακινήτου, τα οποία τονίζουν ακριβώς τις μεγάλες προοπτικές του. Ο ήδη υπάρχων στο ακίνητο ναός ανήκε στον φιλανθρωπικό οργανισμό Anglicare SA και ξεκίνησε ως ενορία με φιλανθρωπική δράση για τους κατοίκους της περιοχής, μια κληρονομιά, την οποία η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος είναι αποφασισμένη να τιμήσει και να επεκτείνει.

Μετά το δείπνο (το οποίο ήταν, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικό, από απόψεως τόσο ποιότητος όσο και ποσότητος), οι παρακαθήμενοι απόλαυσαν και πάλι την ανδρική εκκλησιαστική χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και τη γυναικεία χορωδία της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, οι οποίοι έψαλαν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδησαν παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια, καθώς σερβιριζόταν το γλυκό.

Καθώς η βραδιά πλησίαζε προς το τέλος της, ο Θεοφιλέστατος επιλόγησε καταλλήλως και κατέληξε με την προσευχή. Είχε τη χαρά και την τιμή να ανακοινώσει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε, ως αποτέλεσμα του ερανικού χαρακτήρα, που είχε επίσης η βραδιά, ήταν τριάντα πέντε χιλιάδες δολάρια ($35.000), ποσό το οποίο αργότερα ανήλθε λίγο πάνω από τα σαράντα χιλιάδες δολάρια ($40.000). Ήταν ένα φανταστικό αποτέλεσμα και μεγάλη βοήθεια για τον νέο (και πρώτο) Καθεδρικό Ναό. Ήταν, επίσης, ένας αρμόζων φόρος τιμής, τόσο στις ακούραστες προσπάθειες των δεκάδων εθελοντών που συνετέλεσαν στη λίαν επιτυχή πραγματοποίηση της βραδιάς, όσο και στην γενναιοδωρία των τριακοσίων πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα για να στηρίξουν την εκδήλωση και την  Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Γενικώς ειπείν, ήταν μια εκδήλωση, η οποία, με τη χάρη του Θεού, με τις προσευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, και με την υποστήριξη όλων των Ενοριών-Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, είχε τεράστια επιτυχία. Είθε Κύριος ο Θεός να χαρίσει στους πιστούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας τη δύναμη να επαναλάβουν και να εποικοδομήσουν πάνω στην επιτυχία αυτή τα επόμενα χρόνια.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....