Αεροδρόμιο Μυκόνου: Μετονομάζεται σε «Μαντώ Μαυρογένους»

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από την πρόθεση του Δήμου Μυκόνου να τιμήσει τη μνήμη της ηρωίδας του ’21 Μαντώς Μαυρογένους, με αφορμή και την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση των Ελλήνων και ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην αγωνίστρια που πρωτοστάτησε στον αγώνα της πατρίδας της για Ελευθερία.

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε την μετονομασία του Διεθνούς Αερολιμένα Μυκόνου σε «Μαντώ Μαυρογένους».

Πέρα από τις εκδηλώσεις, τα αφιερώματα και τις ομιλίες για την Μαυρογένους, ο δήμος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μέσα από μία συμβολική κίνηση που αποσκοπούσε στην ιστορική αποκατάσταση του ρόλου και της προσωπικότητας της ηρωίδας του ’21.

Το Υπουργείο Υποδομών άναψε το «πράσινο φως» και ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής, και πλέον ο ρόλος της Μαυρογένους προβάλλεται σ’ όλον τον κόσμο μέσα από το αεροδρόμιο, ταυτόχρονα με τη σπουδαία πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία του τόπου.

Δήμαρχος Μυκόνου: «Στόχος μας να προβάλλουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα»

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, έκανε λόγο για «μια απόφαση που προβάλει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αναδεικνύει την πλούσια τοπική ιστορία και την μοναδική παράδοση του νησιού μας». «Η συνεισφορά της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένη ήταν μια πράξη ατομική που απέκτησε εθνική εμβέλεια», επισήμανε και συνέχισε: «Έτσι και η προσθήκη του ονόματός της στην ονομασία του Αερολιμένα Μυκόνου είναι μια ελάχιστη συνεισφορά με μεγάλο όμως συμβολισμό στο σήμερα, για τη θέση της γυναίκας και τον ρόλο τής ατομικής ευθύνης και προσφοράς στις κοινωνίες των πολιτών. Σταθερή μας θέση, η διατήρηση και η προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό υπηρετούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες πράξεις. Για άλλη μια φορά είμαστε περήφανοι ως Μυκονιάτες και ως Μυκονιάτισσες».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....