Αφιέρωμα στην σμυρναίικη ψαλτική τέχνη και τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Σμύρνη

Σάββατο 19Νοεμβρίου 2022, ώρα 18.30
Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας
Συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Τις διοργανώνει η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».
Το ενιαίο αυτό συλλογικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές, έχει ήδη αποσπάσει το ενδιαφέρον των πολιτών, που παρακολουθούν με αυξημένη παρουσία όλες τις δράσεις, εκδηλώσεις και ειδικές αναφορές.
Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων αυτών, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 18.30 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση με θέμα «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ»
Αφιέρωμα στην σμυρναίικη ψαλτική τέχνη και τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Σμύρνης».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εμπλουτίζεται με ομιλία του Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολάου Ανδρίκου, με θέμα «Η Εκκλησιαστική Μουσική της Σμύρνης 1800-1922». Θα ακολουθήσει μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από την Δρ Σέβη Μαζέρα, με θέμα: «Ἡ σμυρναίικη ψαλτική τέχνη και ο πρωτοψάλτης Νικόλαος Σμύρνης».
Θα αποδώσουν Ύμνους από συνθέσεις του μεγάλου μουσικού Νικολάου Σμύρνης, η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι. Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης Κουκουζέλης», με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, Φιλόλογου και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΠ. ΚΑΤΣΙΚΛΗ.
Και ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών «Αι Άδουσαι», με Δομεστίκαινα την Δρ Σέβη Μαζέρα, Μουσικολόγο, διδάκτορα Βυζαντινής Μουσικολογίας, Πιανίστα και Διπλωματούχο Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΣ Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Από το 2002 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τουρκική δημοτική μουσική, μελετώντας σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη (2004-2007) μαθήτευσε σάζι, μεθόδους καταγραφής, και φωνητικό ρεπερτόριο, δίπλα στους δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT), Mehmet Erenler, Yücel Paşmakçı και Şahin Gültekin. Παράλληλα, παρακολούθησε ως εξωτερικός ερευνητής μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κερατίου (Haliç Üniversitesi), με γνωστικό αντικείμενο την μελέτη των λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της Τουρκικής επικράτειας. Έχει εκπονήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή, πραγματοποιώντας συγχρόνως ανθρωπολογική έρευνα, ειδικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, μέσω της καταγραφής Μικρασιατών προσφύγων μουσικών, συλλέγοντας παράλληλα σπάνιο αρχειακό υλικό (ανέκδοτα μουσικά χειρόγραφα, ιστορικές ηχογραφήσεις κ.ά.). Από τον Σεπτέμβριο του 2009 και για δύο χρόνια βρέθηκε στην Άρτα, διδάσκοντας ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου, ενώ το 2011 ίδρυσε το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) στη Μυτιλήνη, το οποίο διευθύνει έως και σήμερα, ως επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής λειτουργίας προγράμματος σπουδών.
Ο Νίκος Ανδρίκος έχει δώσει συναυλίες και σόλο ρεσιτάλ (φωνή, λάφτα, ταμπούρ, σάζι) στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία), συνεργαζόμενος με πολλούς καταξιωμένους διεθνώς μουσικούς. Έχει γράψει μουσική για Ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει σαν μουσικός σε ταινίες (Avril et Djam) σε δίσκους (Οι νόμοι του Σόλωνα), και Ντοκιμαντέρ (Ελλήνων Δρώμενα ΕΡΤ3).
Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με προσωπικές του συνθέσεις με τίτλο Motivasyon, ενώ το 2017 κυκλοφόρησε στην Τουρκία ο δεύτερός του δίσκος SEDEF από την εταιρεία KALAN MÜZİK, περιέχοντας και πάλι αποκλειστικά δικά του έργα συνθεμένα, τόσο σε φωνητικές (Şarkı, Kanto, Gazel) όσο και σε οργανικές (Saz Semaîsi, Taksim) φόρμες της Λόγιας Αστικής Οθωμανικής μουσικής. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την μουσική παραγωγή στον αστικό χώρο κατά την υστεροθωμανική περίοδο, με τον προφορικό-ιδιωματικό χαρακτήρα της εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και με την μουσική θεωρία των τροπικών -λόγιων και λαϊκών- συστημάτων της Ανατολής.
Ο Νίκος Ανδρίκος γνωρίζει Τουρκικά, Αγγλικά καθώς και Οθωμανικά.
Ο Ελληνισμός τιμά φέτος τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και του ξεριζωμού των προγόνων μας από τις πατρογονικές του εστίες στη Μικρά Ασία. Ιδιαιτέρως όμως την τιμούμε εμείς εδώ στη Νέα Ιωνία, στη Μαγνησία, καθώς πολλοί από τους συμπολίτες μας έλκουν την καταγωγή τους από την ποτισμένη με το αίμα των Αγίων αλλά και των Ελλήνων γη της Μικράς Ασίας, που οι γονείς τους και οι παππούδες τους ήλθαν από εκεί πρόσφυγες, διωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, χωρίς να έχουν τίποτε μαζί τους και αγωνίσθηκαν για να σταθούν και πάλι όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022 θα συνεχιστούν και τους επόμενους δύο μήνες του τρέχοντος έτους.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....