Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Μητρόπολης Σπάρτης

Το απόγευμα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Αγιασμού της  ενάρξεως των μαθημάτων και δράσεων της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης <<Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος>> για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23.

Προεξήρχε της τελετής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  κ. Ευστάθιος μετά του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχ. Θεοφίλου Μαντζαβράκου, του ιεροδιακόνου και των στελεχών της Σχολής, παρουσία των σπουδαστών-τριών, οι οποίοι με τη συγκινητική τους παρουσία κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό.

Προλόγισε ο Καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής και εφημέριος Ελαφονήσου, Πρωτ. Νικόλαος Τσάκος, ο οποίος  αναφέρθηκε συνοπτικά στους στόχους της φετινής χρονιάς.

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα από τους σπουδαστές-τριες της Σχολής. Αρχικά, εμφανίσθηκε και ερμήνευσε μία παραλογή ενός παραδοσιακού τραγουδιού καλωσορίσματος η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, η οποία φέτος διάγει το δεύτερο έτος λειτουργίας της και αριθμεί πλέον των τριάντα μελών, υπό την  καθοδήγηση του δασκάλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής κ. Νικολάου Ταπραντζή. Την σκυτάλη έλαβε  μικρό παιδικό κλιμάκιο σπουδαστών, το οποίο απέδωσε τον εσπέριο ικετευτικό και δοξολογικό ύμνο «Τὰς ἑσπερινὰς ἡμῶν εὐχάς, πρόσδεξαι ἅγιε Κύριε» υπό την χοραρχία του κ. Ταπραντζή. Το μουσικό πρόγραμμα ολοκλήρωσε πολυμελής χορωδία τελειοφοίτων και αποφοίτων, η οποία έψαλλε σειρά συνθέσεων ύμνων (απολυτίκια, αίνους, χερουβικό και δοξολογία) υπό τη διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής και πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού, κ. Παναγιώτου Χρόνη.

Ακολούθησε η μεστή νοημάτων και συγκινητική ομιλία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ευσταθίου προς τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Σχολής, κατά την οποία έγινε λόγος για μία προσπάθεια που αποδίδει πλέον πλούσιους καρπούς. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική μνεία στα μικρά παιδιά, που επιμένουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς να έχουν ψυχωφελείς ενασχολήσεις, πράγμα δύσκολο, τόσο λόγω χρονικών περιορισμών,  όσο και των υφιστάμενων συνθηκών που απαιτούν από τος νέους συνεχείς υποχρεώσεις για την μαθητική τους εξέλιξη και πορεία.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε ο Αγιασμός μετά της ειδικής δεήσεως και πραγματοποιήθηκε η ευλόγηση των στελεχών, σπουδαστών και δασκάλων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση, υπό των χειρών του Σεβασμιωτάτου, οκτώ διπλωμάτων σε αποφοίτους που κρίθηκαν άξιοι στις διπλωματικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όσο και του Ιουνίου της περασμένης χρονιάς.

(φωτογραφίες: Ευάγγελος Θεοδώρου, Αθανάσιος Ρουμελιώτης)

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....