Αλέξανδρος Καραμανλάκης: O πρωτοπόρος Έλληνας αεροπόρος

Ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Ιανουαρίου 1888, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες αεροπόρος, αλλά και ο πρώτος που έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα, στον Κορινθιακό κόλπο.

Ο Καραμανλάκης, πρωτότοκος γιος του εμπόρου Θεμιστοκλή Καραμανλάκη, αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία από νεαρή ηλικία και σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Τον Ιανουάριο του 1911 ίδρυσε την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Αθηνών», η οποία κυκλοφόρησε 43 φύλλα.

Τα πρώτα του βήματα στην αεροπορία

Στις 8 Αυγούστου του 1911, ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης ξεκίνησε ένα ταξίδι προς τη Γερμανία και τη Γαλλία με σκοπό την εξειδικευμένη μελέτη των μεγάλων εκδόσεων και της γενικότερης δημοσιογραφικής κίνησης στην Ευρώπη. Μετά από σύντομη παραμονή στη Γερμανία, επέλεξε να συνεχίσει στη Γαλλία, όπου εγγράφηκε στην αεροπορική σχολή του διάσημου αεροπόρου και μηχανικού Λουί Μπλεριό.

Η άφιξή του στην Ελλάδα

Στις 12 Φεβρουαρίου 1912, τέσσερις μέρες μετά την επιτυχημένη πτήση του Εμμανουήλ Αργυρόπουλου, ο Καραμανλάκης καταφθάνει στην Πάτρα με ένα αεροπλάνο Μπλεριό 11. Στις 26 Μαρτίου 1912, αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την πρόκληση της πτήσης από το Ρίο στην Αθήνα, εκτελεί ένα εγχείρημα που ξεπερνά τις δυνατότητές του για την εποχή χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την περιορισμένη πτητική του εμπειρία. Το αεροπλάνο ανασηκώνεται, αλλά δυστυχώς πέφτει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ζημιές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές και ο Καραμανλάκης δεν τραυματίζεται.

Στις 9 Απριλίου 1912 προσπαθεί για ακόμη μια απογείωση, η οποία απέτυχε. Στις 23 του ίδιου μήνα ο Καραμανλάκης ανατρέπει την αρνητική εμπειρία της προηγούμενης προσπάθειας και εκτελεί επιτυχημένη απογείωση από το Ρίο, προβαίνοντας σε μια σύντομη πτήση πάνω από την Πάτρα. Λίγες ημέρες αργότερα στις 30 Απριλίου, επιχειρώντας να απογειωθεί από την Εγλυκάδα της Πάτρας, υφίσταται πτώση με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο αεροπλάνο.

Η μοιραία πτήση από την Αθήνα προς την Πάτρα

Μεταφέροντας τις αεροπορικές του δραστηριότητες στην Αττική, ο Καραμανλάκης επωφελείται από τη «φιλοξενία» του εκεί ουρανού. Στις 17 Ιουλίου 1912, πετάει σε ύψος 2.200 μέτρων, ενώ στις 19 Αυγούστου επιτυγχάνει απογείωση στα 3.050 μέτρα, προσφέροντας μια εντυπωσιακή επίδοση για την εποχή. Τώρα, αισθάνεται πλήρως έτοιμος για την υλοποίηση του ονείρου του, δηλαδή την πτήση από την Αθήνα προς την Πάτρα.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 29 Αυγούστου 1912, ο Καραμανλάκης εκτελεί την απογείωση από το Παλαιό Φάληρο. Περίπου δύο ώρες αργότερα, αναγκάζεται να προβεί σε αναγκαστική προσθαλάσσωση στον Κορινθιακό Κόλπο, λόγω μηχανικής βλάβης. Το αεροπλάνο χάνει ύψος και πέφτει στη θάλασσα. Ο Καραμανλάκης παγιδευμένος στα σχοινιά του αεροπλάνου, προσπαθεί απεγνωσμένα να απεγκλωβιστεί, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία. Στα 24 του χρόνια γίνεται έτσι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής αεροπορίας.

Την επόμενη μέρα, πραγματοποιείται η κηδεία του στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση στην Αθήνα. Στην τελετή παρευρίσκονται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου που τον ακολουθεί στο Α’ Νεκροταφείο.

 

vema aus

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....