Αναδεικνύονται πέντε ιστορικές εκκλησίες στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς

Στην αποκατάσταση και ανάδειξη των πέντε μικρών μονόχωρων ναών που βρίσκονται εντός του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στην Κρήτη, προχωρά η Διεύθυνση Δασών Χανίων, σε συνεργασία με την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων. Οι προγραμματισμένες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Πιο αναλυτικά, οι δύο εκκλησίες του Σωτήρος και αυτές του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και της Οσίας Μαρίας εντάχθηκαν στον σχεδιασμό που έχει ως επίκεντρο την επίλυση στατικών θεμάτων και την αποκατάσταση υλικών που πάσχουν από έντονες διαβρώσεις και αποσταθεροποίηση δομικών στοιχείων.

Οι ιστορικές εκκλησίες χρονολογούνται από τον 14ο έως και τον 18ο αιώνα και με την ολοκλήρωση της παρέμβασης θα ενταχθούν αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον του Δρυμού.

Στόχος να καταστούν επισκέψιμες οι εκκλησίες

Ναός Οσίας Μαρίας

Η συγκεκριμένη παρέμβαση μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς έχει συμπέσει με τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Ήδη από το 2021 οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν «ανάψει» το πράσινο φως για την πρόσληψη προσωπικού που θα επωμιζόταν την ευθύνη ολοκλήρωσης όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 350.000 ευρώ και βασικός στόχος είναι οι εκκλησίες να καταστούν επισκέψιμες από τους χιλιάδες επισκέπτες που περνούν κάθε χρόνο από τον Δρυμό.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....