Αναβάθμιση και ανάδειξη των ιστορικών φρουρίων της Κέρκυρας

Στην αναβάθμιση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, με επίκεντρο την ανάδειξη των δύο φρουρίων της πόλης, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι υποδομές του νέου και του παλαιού φρουρίου αναμένεται να αναβαθμιστούν, με βασικό στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας, με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα να έχουν ήδη προγραμματιστεί. Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά που αποτελούν και τη βάση του σχεδιασμού του Υπουργείου.

Σε πρώτη φάση έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» και σε δεύτερη η στερέωση των βραχωδών πρανών στο Παλαιό Φρούριο.

«Ένα από τα τελειότερα αμυντικά συστήματα της Ανατολικής Μεσογείου»

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες του στρατηγικού πλαισίου που αφορά το «αύριο» για τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, σημείωσε: «Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διαθέτει ένα από τα τελειότερα αμυντικά συστήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του οχυρωματικού μνημειακού συγκροτήματος διαμορφώνει ένα σαφές και συγκροτημένο πλαίσιο για την ολοκληρωμένη διαχείρισή του. Καταγράφονται οι ανάγκες, αλλά και οι δυνατότητες απόδοσης στους πολίτες και τους επισκέπτες των δύο μνημειακών συνόλων, του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου. Συστηματοποιούνται και ιεραρχώνται τα έργα και οι δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξή τους».

Κλιματικές συνθήκες και ανθρώπινη δραστηριότητα τα σημαντικότερα προβλήματα

 Μέσα από το πρόγραμμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναδείχθηκαν τα βασικά προβλήματα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα δύο φρούρια, τα οποία συνδέονται με την πόλη της Κέρκυρας και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο σύνολο. Από τη μία οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση κλιματικών συνθηκών (πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας κ.α.) και από την άλλη στη διαχείριση της ανθρώπινης δραστηριότητας (τουρισμός, δόμηση, υποδομές).

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....