Αναβίωσε το έθιμο της παραδοσιακής κουράς στη Σούδα Χανίων

Στη Σούδα και συγκεκριμένα στο κρητικό παραδοσιακό σπίτι, αναβίωσε για ακόμα μία χρονιά το έθιμο της κουράς των προβάτων. Μια μεγάλη γιορτή για μικρούς αλλά και μεγάλους, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού, πραγματοποιούνταν η κουρά των προβάτων. Μία «συνάντηση» δηλαδή των περισσότερων κατοίκων της υπαίθρου με σκοπό να φροντίσουν τα κοπάδια τους αλλά και να έρθουν πιο κοντά.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι κάθε κτηνοτρόφος καλούσε φίλους, γνωστούς και συγγενείς να συμμετέχουν ενεργά στο κούρεμα των προβάτων, βοηθώντας ο καθένας με τον τρόπο του. Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία αφού για την υλοποίησή της χρειάζονται πολλά χέρια, αλλά και τεχνική μιας και τα πρόβατα, τις περισσότερες φορές, δε «βοηθούν» στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Με το πέρας του κουρέματος το μαλλί συγκεντρωνόταν, καθαριζόταν και ο καθένας το χρησιμοποιούσε για τις δικές του ανάγκες.

Επιθυμούν να διατηρήσουν ήθη και έθιμα της περιοχής

Έτσι λοιπόν μέχρι και σήμερα, χάρη στον πολιτιστικό σύλλογο Σούδας και στους δραστήριους εκπροσώπους, οι οποίοι επιθυμούν βαθιά να «περάσουν» τα ήθη και τα έθιμα από γενιά σε γενιά, έτσι ώστε να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, έλαβε χώρα η κουρά στον προαύλιο χώρο του παραδοσιακού σπιτιού στη Σούδα, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μετά την κουρά -τότε αλλά και σήμερα- ακολουθεί φαγοπότι με πολύ κρασί, πολλά χαμόγελα και βεβαίως ανακούφιση για την ολοκλήρωση και φέτος ενός εθίμου που χαρακτηρίζει τον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....