Ανοίγει τις πύλες του μουσείο αφιερωμένο στον Αλέκο Φασιανό

Άραγε το φανταζόταν ποτέ ο Αλέκος Φασιανός ότι η προσωπικότητά του, τα έργα του, η ζωή του, οι σταθμοί που τον καθόρισαν, θα αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για άλλους ανθρώπους; Αυτός δεν είναι και ο ρόλος ενός μουσείου; Ο θαυμασμός και η έμπνευση;

Από τις 26 Απριλίου και έπειτα, όλοι όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να επισκεφθούν το ολοκαίνουργιο μουσείο αφιερωμένο στον Έλληνα ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, στην οδό Νεοφύτου Μεταξά 15 στην Αθήνα. Για τους λάτρεις της ζωγραφικής, το μουσείο έχει διττή αξία. Από τη μία θα προσφέρει γνώση και έμπνευση λόγω των εκθεμάτων, από την άλλη οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τον χώρο που μεγάλωσε αυτός ο σπουδαίος Έλληνας, αφού το πατρικό του σπίτι μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα παλιό αθηναϊκό νεοκλασικό με εσωτερική αυλή, που εκείνα τα χρόνια φιλοξενούσε σχεδόν όλη την οικογένεια.

Η στενή σχέση του Φασιανού με την Εκκλησία

Ο ίδιος περιγράφει μια ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία. «Ο παππούς μου ήταν παπάς. Γεννήθηκα το 1935 δίπλα ακριβώς στην εκκλησία που λειτουργούσε ο ίδιος. Είχαμε ένα μικρό σπίτι με δειλινά στους Αγίους Αποστόλους κάτω από την Ακρόπολη. Από πολύ μικρός και εξ’ αιτίας του παππού μου, τριγύρναγα στις μισοσκότεινες μεταβυζαντινές εκκλησίες και τον βοηθούσα άλλοτε φέρνοντάς του το θυμιατό και άλλοτε διαβάζοντας τον Απόστολο. Πιο πολύ όμως και από το θρησκευτικό μέρος με έλκυαν οι εικόνες οι βυζαντινές ή οι λαϊκές. Μου έκαναν εντύπωση οι άγιοι καβαλάρηδες με τα φωτοστέφανα και τα σπαθιά τους που έβγαζαν φλόγες και σκότωναν θηρία. Τα ξερά βυζαντινά βουνά στο βάθος, τα περίεργα δέντρα και τα φυτά και οι χρυσοί ουρανοί. Προσπαθούσα να αντιγράψω τις εικόνες. Όμως ήθελα να κάνω και δικές μου, να εκφράσω και τον δικό μου κόσμο, όπως κιόλας είχε διαπλαστεί απ’ όλα όσα έβλεπα».

Ένα μουσείο αφιερωμένο στα παιδιά 

Το μουσείο πρόκειται να οργανώνει σε συστηματική βάση εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για μικρούς μαθητές, αφού κύριος σκοπός είναι να γνωρίσουν όχι μόνο τον Έλληνα καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό, αλλά και τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Μάλιστα, τα προγράμματα έχουν λάβει σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων της Ελλάδος, ακριβώς για να είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις κάθε ηλικίας, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο τρόπο την καλλιτεχνική φύση του Αλέκου Φασιανού.

Η έμπνευση του Αλέκου Φασιανού 

Η πόλη, τα μέρη που είχε ζήσει αποτέλεσαν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ζωγράφο, ο οποίος προσπαθούσε να «ενσωματώσει» το φανταστικό στο πραγματικό. Αυτό είναι και το ιδιαίτερο στοιχείο και σημείο αναφοράς για τα έργα του. Άνθρωποι με λουλούδια και στάχυα στα χέρια, μουσικοί με κιθάρες σε μπαλκόνια, φτερωτοί ήρωες. Οι γκρίζες πόλεις του Φασιανού μετατρέπονται σε χρωματιστά σημεία, τα οποία θα ανακαλύψουν από τις 26 Απριλίου και μετά οι επισκέπτες.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....