Άνοιξε τις πύλες του το «Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι» της Σούδας

Αργαλειός, παλαιά ξυλουργικά εργαλεία, παραδοσιακές στολές και αντικείμενα νοικοκυριού μίας άλλης εποχής. Κρεβάτια, ριχτάρια, πιθάρια, στρατιωτικά κράνη, μαγκάλια και γεωργικά εξαρτήματα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της έκθεσης του «Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού» στη Σούδα της Κρήτης, ενός χώρου που άνοιξε και πάλι τις πύλες του για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους, αλλά και τουρίστες που βρίσκονται μέχρι και σήμερα στην ιστορική αυτή περιοχή των Χανίων.

«Φωτίζεται» η καθημερινότητα ανθρώπων μίας νοσταλγικής εποχής

Το «Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι» στη Σούδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους πολιτισμού της Κρήτης, τον οποίο επισκέπτονται τα τελευταία 11 χρόνια μαθητές οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία σειρά δράσεων όπως στο τρυγοπάτημα, στην παρασκευή ψωμιού σε ξυλόφουρνο και στον αργαλειό.

Αυτός ο χώρος αποτελεί δημιούργημα του παπά Νικόλα Φρονιμάκη, ο οποίος συγκέντρωσε παλαιά αντικείμενα με τη συνδρομή κατοίκων της Σούδας, με στόχο να ιδρυθεί το μουσείο.

«Μία γροθιά» οι κάτοικοι της Σούδας για τη λειτουργία του μουσείου

Το «Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι» έχει εξελιχθεί σε μουσείο πολιτισμού και παράδοσης και βασικός στόχος είναι να λειτουργήσει κάποια στιγμή σε καθημερινή βάση. Κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές έχουν μετατραπεί σε μία «γροθιά» για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, με τη στήριξη του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής. Ήδη στις εγκαταστάσεις του μουσείου βρέθηκαν παιδάκια από το πρώτο νηπιαγωγείο των Χανίων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς που τα συνόδευσαν.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για τον παραδοσιακό αυτόν χώρο, αυτό παρατηρείται έντονο και ήδη τουριστικά πακέτα για την επόμενη σεζόν περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στο «Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....