Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Χαλκίδα

Με μεγαλοπρέπεια ετελέσθη στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος η μνήμη του Αποστόλου και Ιερομάρτυρος Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων.

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ετελέσθη η καθιερωμένη από πολλών ετών και ενταγμένη στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Στην Ιερά Αγρυπνία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και ευσεβών χριστιανών, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν εξαιρετικά Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Ενορίας κ. Γεωργίου Καραγκούνη-Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και του Λαμπαδαρίου κ. Ιωάννου Δέδε.

Επίσης, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2022, το πρωί, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και εν συνεχεία προεξήρχε στην τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου έχει καθιερωθεί, προ πολλών ετών, να τελείται την πρώτη Κυριακή μετά τη μνήμη του στον Ιερό Ναό της Πολιούχου μας, διαδόθηκε υπό το όνομά του και ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία των πρώτων χριστιανικών χρόνων, που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο βίο του Αγίου Ιακώβου και στο θεολογικό βάθος των ευχών αυτής της αρχαίας Θείας Λειτουργίας καθώς ερμήνευσε και το περιεχόμενο της διατεταγμένης ευαγγελικής περικοπής (Λκ. 8, 27-39).

Στον Ι. Ναό της Πολιούχου διηκόνησαν τα ιερά Αναλόγια ο Πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και ο Λαμπαδάριος κ. Νικόλαος Βαβίλης.

Κατά τη διάρκεια όλων των ιερών Ακολουθιών τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη και το σύνολο των ιερών Ακολουθιών μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97, 7fm).

Αμέσως μετά, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε εικοσιπέντε εκπαιδευτικούς δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιμορφωτική δράση γνωριμίας των θρησκευτικών κοινοτήτων της Χαλκίδος, την οποία συνδιοργάνωσαν το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Διακρατικός Οργανισμός KAICIID.

Οι επισκέπτες ανάπτυξαν συζήτηση με τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο γύρω από την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως και την πρόσφατης συμφορά των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου.

Ακολούθως δε, συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη, οι Εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, όπου προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Ενορίας, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και πριν την αναχώρησή τους ευχαρίστησαν εγκάρδια τον Σεβασμιώτατο, o oποίος τους προσέφερε αναμνηστικές ευλογίες.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....