Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Χειροτονία στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν.Αγίων Θεοδώρων Συκεών

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΥΚΕΩΝ
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ 22-23.03.2024
Αγαπητοί/ές αδελφοί/ές,
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αξιωθήκαμε και για το έτος 2024 να πανηγυρίσουμε τη μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Αγίων Θεοδώρων στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός της ενορίας μας.
Τετραήμερος φέτος ο εορτασμός που ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαρτίου 2024 με αγρυπνία η οποία έγινε μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας. Τελέσθηκαν ο Όρθρος, οι Ώρες, ο Εσπερινός και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα ιερά Λείψανα των Αγίων μας, θησαυρό πολύτιμο του ναού μας.
Την παραμονή, Παρασκευή 22 Μαρτίου, νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου διαβάστηκαν τρισάγια για την ανάπαυση των κεκοιμημένων αδελφών και οικείων μας. Στις 5.30΄ μ.μ. έγινε η περιφορά της Ιεράς Εικόνας των Αγίων. Ακολούθησαν ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής και η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας μας. Ήταν εντυπωσιακή η κοσμοσυρροή των πιστών, ενοριτών και ευλαβών προσκυνητών, που παρακολούθησε τις ακολουθίες. Στην αγρυπνία, καθώς και στον πανηγυρικό εσπερινό είχαμε τη χαρά να προΐσταται ο πανοσιολογιότατος π. Διονύσιος Τζίτζος. Ο π. Διονύσιος, αφού μετέφερε στους πιστούς τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Βαρνάβα, με μια συγκινητική ομιλία αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου χαρακτηρίζοντας τους Χαιρετισμούς της ως ενέσεις ψυχικής τόνωσης. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, είπε, έχουμε ανάγκη να γονατίζουμε μπροστά στην Παναγία μας για να αφήνουμε στα πόδια Της τα πάθη και τις αδυναμίες μας, αφού είναι το μόνο Πρόσωπο που ανταποκρίθηκε στις ανθρώπινες καρδιές, όπου θρονιάζεται με την υπακοή, την ταπείνωση και την αρετή Της.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής, Σάββατο 23 Μαρτίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Βαρνάβα με εξαιρετική μεγαλοπρέπεια. Μαζί του είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να συμπροσεύχεται ο Επαρχιούχος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπούνιας, Κισανγκάνι και Ανατολικού Κονγκό της Αφρικής κ. Πολύκαρπος.
Τη λαμπρή ημέρα της πανηγύρεως του Ιερού Ναού μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Βαρνάβας επέλεξε για να προχειρίσει εις πρεσβύτερον τον διάκονο π. Δημήτριο Βύρλιο. Η τελετή της χειροτονίας υπήρξε άκρως συγκινητική. Ο σεβαστός Ποιμενάρχης μας με μια εμπνευσμένη ομιλία του ανέπτυξε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, αναλύοντας τη «Διά των σπορίμων» πορεία του Ιησού Χριστού και συνδέοντάς την με το «Διά κολλύβων» θαύμα του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος. Μια πορεία που, όπως τόνισε, έχουν διανύσει οι μεγάλοι Άγιοι Προστάτες της περιοχής μας, οι εορταζόμενοι Άγιοι Θεόδωροι, ο Άγιος Δημήτριος, ο Όσιος Δαβίδ, καθώς και μεγάλο νέφος μαρτύρων. Κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούμε το νέφος των μαρτύρων, διώχνοντας κάθε νέφος εγωισμού και να αναζητήσουμε την αυθεντική πνευματική τροφή στον Σπόρο των Λόγων του Κυρίου. Προσφωνώντας ιδιαιτέρως τον χειροτονούμενο π. Δημήτριο, τον προέτρεψε, ως ιερέας πλέον, να γίνει βοηθός του Μεγάλου Σποριά διακονώντας «διά των σπορίμων» τον λαό του Θεού.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους παρόντες, άρχοντες και λαό, τους πατέρες της ενορίας και τους συνεργάτες τους, και ευχήθηκε σε όλες και όλους καλή δύναμη κατά τη Μ. Τεσσαρακοστή.
Το απόγευμα μετά τον Εσπερινό, τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση των Αγίων Θεοδώρων. Στη συνέχεια, και καθώς η Πανήγυρίς μας αποτελεί φέτος προεόρτια εισαγωγή για τη μεγάλη διπλή, εθνική και θρησκευτική, εορτή της 25ης Μαρτίου, στον χώρο της Κατακόμβης η θεατρική Ομάδα νέων του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Συκεών παρουσίασε την καταπληκτική παράσταση φόρο τιμής στην Επανάσταση του ’21 Μεσολόγγι. Τα παιδιά με τις θαυμάσιες και παραστατικές ερμηνείες τους προκάλεσαν ρίγη συγκινήσεως στην κατάμεστη αίθουσα. Με δάκρυα στα μάτια, αλλά και χαμόγελα ενθουσιασμού ο κόσμος όρθιος χειροκροτούσε ασταμάτητα την αξιέπαινη προσπάθεια των νέων της ενορίας μας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....