Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ξενάγηση στο ναό του Αγίου Διονυσίου – Επισκοπή στην Παλαιά Χώρα Αίγινας

Με τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου – Αγ. Διονυσίου, στην Επισκοπή της Παλαιάς Χώρας Αιγίνης και την ξενάγηση που ακολούθησε από τον αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για την επέτειο των 400 ετών (1622-2022) από της κοιμήσεως του εν αγίοις πατρός ημών Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού.

 

Οι ακολουθίες έγιναν σε μία γαλήνια, μυστηριακή ατμόσφαιρα και υπό το φως των καντηλιών, με τη πρωινή δροσιά να κατακλύζει κάθε σπιθαμή της μεσαιωνικής καστροπολιτείας της Παλαιάς Χώρας, μέχρι τον μεγάλο ναό του Αγίου Νεκταρίου απέναντι.

 

Ιδιαίτερη αξία, έχουν τα όσα είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ μετά το τέλος των ακολουθιών, για τον ναό του Αγίου Διονυσίου, την Επισκοπή και τη συνολική προσπάθεια για τη διάσωση της Παλαιάς Χώρας.

 

“Με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων των 400 χρόνων από την Κοίμηση του Αγίου, ξανάζησα μερικά πράγματα που έζησα τότε και όλοι μας κάτι μέσα μας αισθανθήκαμε.

Τότε είχε γίνει ένας σύλλογος για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εργάστηκαν πολλά νέα παιδιά τότε, είχαμε αφιερώσει και ένα ημερολόγιο στην Παλαιά Χώρα και είχαμε γράψει πολλά πράγματα και ένα άλλο ημερολόγιο που διενεμήθει τότε στα σπίτια με φωτογραφίες, που τότε ήσαν σε καλύτερη κατάσταση.

Τώρα υπάρχει μία νέα ομάδα ανθρώπων, που φροντίζουν για αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι σήμερα που ήρθαμε εδώ και τιμούμε τα 400 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου και 445 χρόνια από την ημέρα που ήρθε εδώ, οφείλουμε να δώσουμε όλοι μας μία υπόσχεση.

Η υπόσχεση είναι ότι ετούτο τον ναό πρέπει να τον περιποιηθούμε και πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν κάνουμε όσα έπρεπε να κάνουμε από παλιά μέχρι τώρα. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε κάτι.

Και το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι ότι πρέπει να γίνει μελέτη, από εμάς θα γίνει η μελέτη, μην περιμένουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Μελέτη αρχιτεκτονική, μελέτη στατική, όλα αυτά πρέπει να τα φτιάξουμε και αυτά πρέπει να βρούμε τα χρήματα. Από μία προχειρότατη έρευνα που έκανα, αυτό το ποσό πρέπει να είναι γύρω στις 30.000.

Μπορούμε, λοιπόν, όλοι μαζί να βρούμε αυτές τις 30.000 και να προχωρήσουμε, να  κάνουμε τις μελέτες και αφού θα έχουμε τις μελέτες, μπορούμε να προχωρήσουμε τότε και στις υπηρεσίες, κυρίως στην Αρχαιολογία και μετά όπου αλλού. Να βρούμε δωρητάς ή προγράμματα, κάτι πρέπει να κάνουμε μέχρι να φύγω, είμαι 75 σε λίγο φεύγω.

Πρέπει κάτι να γίνει, τουλάχιστον γίνει ένα εκ των πραγμάτων αυτών. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε;”, ρώτησε το εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος

“Συμφωνούμε – συμφωνούμε”, απάντησε το εκκλησίασμα.

“Άργησα πολύ”, είπε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε “Ο Άγιος θα μας το συγχωρέσει. Κάνουμε άλλους ναούς, κάνουμε άλλα πράγματα, φτιάχνουμε τώρα το γηροκομείο, αλλά σήμερα, μέσα μου κατάλαβα, ότι τούτο πρέπει να γίνει. Ανεξαρτήτως όλων των άλλων που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, πρέπει να γίνει αυτό”.

 

Την ακολουθία στον Άγιο Διονύσιο παρακολούθησε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Αρχειονόμος, η Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο Θεολόγος – ο κ. Φριλίγκος Ιωάννης Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης και πλήθος πιστών, που αψήφισε το πρωινό κρύο και την ομίχλη, ανεβαίνοντας στην Επισκοπή για να παρακολουθήσει τις ακολουθίες.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....