Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την 109η επέτειο απελευθέρωσης της Αριδαίας- Δειτε σήμερα και αύριο από την 4Ε

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου η πόλη της Αριδαίας εόρτασε την μνήμη των πολιούχων της αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιερό ναό μαζί με την 109η επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Τουρκικό ζυγό.

Το απόγευμα της Τετάρτης (3/11) στις 18.00 πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή του θαυματουργού ιερού λειψάνου του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (εκ της ομωνύμου Ιεράς Μονής) και στην συνέχεια τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδος κ. Αντωνίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε, ότι τιμούμε τους αγίους της Εκκλησίας για να μην μείνουμε μόνον στην ορθή πίστη, αλλά να περάσουμε και στην ορθή ζωή.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της πόλεως εξήρε τον ηρωισμό των κατοίκων της περιοχής και μάλιστα αυτόν της αγίας νεομάρτυρος Χρυσής, επειδή από αυτόν τον ηρωισμό ξεκίνησε η απελευθέρωση.

Συνέδεσε επίσης τους πνευματικούς αγώνες των αγίων με τους εθνικούς αγώνες των ηρώων της Πατρίδος. Επαίνεσε τέλος και τους συγχρόνους κατοίκους της Αριδαίας ως αξίους συνεχιστές των προγόνων τους και ιδιαίτερα τον ποιμενάρχη της κ. Ιωήλ.

Το πρωί της Πέμπτης (4/11) χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδος κ. Αντώνιος συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κίτρους.

Κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδος και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Αριδαίας από τον βαρύ τουρκικό ζυγό σημειώνοντας ότι πολλάκις οι Τούρκοι επιχειρούσαν να εξισλαμίσουν του Έλληνες. Γι᾿ αυτό υπάρχουν πολλοί νεομάρτυρες αλλά και πολλοί εξισλαμισθέντες, όπως στην Κωνσταντινούπολη ή την Μ. Ασία.

Τόνισε ακόμη ότι η έννοια της ελευθερίας στην ορολογία της Εκκλησίας είναι πλατύτερη από την κοσμική.

Στην Εκκλησία ελευθερία ονομάζεται η απελευθέρωση από τα πάθη, επειδή αυτά υποδουλώνουν τον άνθρωπο και τον υποτάσσουν στον διάβολο. Ο Χριστός είναι αυτός που μας ελευθερώνει από τα πάθη και τον διάβολο.

Αυτή την ελευθερία την αποκτούμε με την υπακοή στο θέλημα του Θεού, στις εντολές του Χριστού, και με την κοινωνία μαζί Του. Τότε θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι και θα νιώθουμε μέσα μας την όντως ελευθερία.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία για τα Ελευθέρια της πόλεως, κατά την οποία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δήμαρχο Αριδαίας κ. Δημήτριο Μπάτση. Ακολούθησε Επιμνημόσυνος Δέησις στο Ηρώο της πόλεως, ενώ λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε η Παρέλαση.

Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν επίσης ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Αρχιμ. Βαρνάβας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης (και Αρχιερατικός Επίτροπος Αριδαίας) Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, κληρικοί της πόλεως και άλλων περιοχών.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Γ. Χατζηγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων καθώς και μεγάλος αριθμός πιστών.

Σήμερα Παρασκευή στις 16:00 παρακολουθήστε τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και αύριο Σάββατο από τις 9 το πρωί το Πανηγυρικό Συλλείτουργο και την Δοξολογία από την 4Ε.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....