Άρθουρ Έβανς: Ο Βρετανός αρχαιολόγος που ανακάλυψε το ανάκτορο της Κνωσού

Ο αρχαιολόγος και επιστήμονας Άρθουρ Έβανς συνέδεσε τ’ όνομά του με την σπουδαία ανακάλυψη του Ανακτόρου της Κνωσού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Έβανς γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1851 στην Ανατολική Αγγλία και συγκεκριμένα στο προάστιο Νας Μιλς. Τις ακαδημαϊκές του σπουδές τις πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ το 1884 έφτασε στο σημείο να γίνει έφορος του Ασμολειανού Μουσείου.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρωτοπόρους αρχαιολόγους της εποχής του, ο οποίος μέσα από την εργασία και τη συνεχή του έρευνα άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα συγγράμματά του «Το Ανάκτορο του Μίνωος» και τα «Μινωικά Κείμενα».

Με δικά του χρήματα «έφερε στο φως» τα Ανάκτορα της Κνωσού

Στην Κρήτη βρέθηκε για πρώτη φορά το 1894, με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον που είχε για τα νομίσματα και τις σφραγίδες. Από το 1899 μέχρι και το 1934, με δικά του χρήματα, πραγματοποίησε ανασκαφές με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς «έφερε στο φως» το Ανάκτορο της Κνωσού, κάνοντας γνωστό σ’ όλο τον κόσμο τον σπουδαίο πολιτισμό της Κρήτης της εποχής του Χαλκού. Ο ίδιος ονόμασε αυτό τον πολιτισμό ως «Μινωικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ένας από τους πρωτοπόρους και στη διαμόρφωση ενός χρονολογικού συστήματος που αποτέλεσε και τη σημαντικότερη βάση για την χρονολόγηση προϊστορικών περιόδων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Βοήθησε τα μέγιστα στην κατανόηση των προϊστορικών πολιτισμών της Ευρώπης

Ο πρωτοπόρος αυτός για την εποχή του αρχαιολόγος, βοήθησε και στην ευρύτερη κατανόηση των προϊστορικών πολιτισμών της Ευρώπης. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μην κατάφερε να ολοκληρώσει τους αρχικούς του στόχους, όπως στην περίπτωση της αποκρυπτογράφησης των πινακίδων της μινωικής γραφής, ωστόσο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις επόμενες γενιές επιστημόνων. Στην περίπτωση της Γραμμικής Α και Β αυτό έγινε από τον Μάικλ Βέντρις, ο οποίος προχώρησε στην κατανόησή τους.

Έφερε τον τίτλο «Σερ», με το έργο του να αναγνωρίζεται διεθνώς

Ο Άρθουρ Έβανς κατέγραψε μία σπουδαία ακαδημαϊκή πορεία, καθώς από το 1909 ήταν έκτακτος καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μάλιστα, με απόφαση του Βασιλιά Γεωργίου Ε’ και με αφορμή τις σπουδαίες και πολύτιμές υπηρεσίες του στην επιστήμη της αρχαιολογίας, έφερε τον τίτλο «Σερ» και ονομάστηκε Ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Έβανς έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 11 Ιουλίου του 1941.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....