Αθήνα: Αποκαθίσταται η ιστορική οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεων, φαίνεται ότι πάρθηκε η τελική απόφαση για το μέλλον της ιστορικής οικίας του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Κωστή Παλαμά.

Από την απάντηση της Yπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, κ. Λίνας Μενδώνη, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, διευκρινίστηκε ότι σκοπός του Υπουργείου είναι η αποκατάσταση του κτιρίου και η δημιουργία χώρου μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, αφιερωμένου στον ποιητή.

Το κτίριο τις τελευταίες δεκαετίες είχε περιέλθει σε τραγική κατάσταση και η αποκατάστασή του αποτελούσε επιτακτική ανάγκη και μία εκ των άμεσων προτεραιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ιστορία του σπιτιού   

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943, εν μέρει, γράφτηκε ο επίλογος μιας ιστορίας που έχει στο επίκεντρο την οικία του Κωστή Παλαμά. Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής έζησε στο διώροφο κτήριο τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αφού του είχε γίνει έξωση από την κατοικία επί της οδού Ασκληπιού 3, οίκημα το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Στο σπίτι, λοιπόν, της οδού Περιάνδρου 5, ο Κωστής Παλαμάς, με τη γυναίκα του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά, έζησαν για χρόνια.

Εκεί, ο ποιητής σε ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου, έγραψε αρκετά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του.

Η 27η Φεβρουαρίου 1943, υπήρξε μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της λογοτεχνίας, αφού ένας εκ των επιφανέστερων ποιητών της γενιάς του 1880, έφυγε από τη ζωή. «Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός», γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου. Σπύρος Μελάς, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Σικελιανός, Ηλίας Βενέζης, Ιωάννα Τσάτσου, Γιώργος Κατσίμπαλης ήταν μόνο ορισμένοι από τους «σπουδαίους» της εποχής που συνόδευσαν τον Παλαμά στην τελευταία του κατοικία.

Μια πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του σπιτιού αναγράφει: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....