«Άξιον Εστί»: Μια βραδιά στη Μελβούρνη που συντονίστηκε με την ελληνική ψυχή

Το Σάββατο το βράδυ, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) παρουσίασε τη συναυλία «Άξιον Εστί», στο κατάμεστο Melbourne Recital Centre, τιμώντας τη διαχρονική κληρονομιά του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Η βραδιά ξεκίνησε με το εμβληματικό τραγούδι του αείμνηστου Θεοδωράκη «H Γενεσις». Καθώς ξεκίνησε να τραγουδά ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Δημήτρης Μπάσης, το κοινό σιγοτραγουδούσε μαζί του τους γνωστούς στίχους. Οι φωνές όλων ενώθηκαν και αντήχησαν στην αίθουσα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, ο μαέστρος George Ellis καθοδήγησε αριστοτεχνικά την 90μελή χορωδία «Exaudi», ενώ ο ψάλτης Γιώργος Καραντώνης και ο αφηγητής Τόνι Νικολακόπουλος έδωσαν πνοή στην ποίηση του Ελύτη. Οι φωνές του τραγουδιστή και της χορωδίας πλεγμένες με την αριστουργηματική μουσική του Θεοδωράκη, άφησαν μια εντύπωση, ανεξίτηλη, σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο πρόεδρος πολιτιστικών προγραμμάτων της ΕΚΜ, κ. Λεωνίδας Βλαχάκης, είπε: «Το Άξιον Εστί ξεπερνά τη σφαίρα μιας απλής συναυλίας – είναι μια γιορτή της ελληνικής μας ταυτότητας. Αυτή τη βραδιά, βιώσαμε την δύναμη των εμβληματικών συνθέσεων του Θεοδωράκη, οι οποίες συμπλήρωσαν τέλεια την ποίηση του Ελύτη, δημιουργώντας μια συναισθηματική απήχηση που άγγιξε βαθιά τις ψυχές όλων μας. Χρησίμευσε ως υπενθύμιση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της αξίας αυτών των δύο γιγάντων της μουσικής και της ποίησης».

Η αντιπρόεδρος της ΕΚΜ, κ. Ανθή Ι. Σιδηροπούλου, πρόσθεσε: «Η συναυλία ήταν ένα συναισθηματικό ταξίδι που άγγιξε βαθιά τις καρδιές όλων των παρευρισκόμενων. Η ανταπόκριση της παροικίας σε τέτοιες εκδηλώσεις, αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της διατήρησης αλλά και της προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εκδηλώσεις όπως αυτή μας συνδέουν με τις ρίζες μας και εμπνέουν τις μελλοντικές γενιές να αγκαλιάσουν την κληρονομιά της Μητέρας Πατρίδας».

Ο Δρ. Δημήτρης Μποσινάκης, αντιπρόεδρος του ΕΚΜ, μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις του, δηλώνοντας: «Ο κατάμεστος συναυλιακός χώρος και το ανατριχιαστικό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων στο τέλος, ήταν μια ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής σημασίας του έργου του Θεοδωράκη και του Ελύτη. Αυτή η συναυλία ήταν ένας φόρος τιμής στη μεγαλοφυία τους και μια επιβεβαίωση της δέσμευσής μας στην πολιτιστική αριστεία. Το “Άξιον Εστί” σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στο πολιτιστικό ημερολόγιο της παροικίας μας. Η βραδιά αυτή θα μείνει αξέχαστη, όχι μόνο για τη μουσικότητα των καλλιτεχνών και τον τρόπο που παρουσίασαν το “Άξιον Εστί”,  αλλά και γιατί κατάφερε να αγγίζει τις ψυχές όλων μας και να μας θυμίσει τη σημασία του να λέγεσαι “Έλληνας”».

Η βραδιά έκλεισε με το γνωστό τραγούδι «Ένα το χελιδόνι». Το χειροκρότημα του κοινού αντηχούσε σε όλο το χώρο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....