Αυστραλία: 4,9 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία «Μονοπατιού Μνήμης» για τους ANZAC στη Λήμνο

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Scott Morrison, ανακοίνωσε ότι χρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων εντάσσεται στον προϋπολογισμό των ετών 2022-23 για τη δημιουργία «Μονοπατιού Μνήμης» στη Λήμνο («Lemnos Remembrance Trail»).

Το «Lemnos Remembrance Trail» θα τιμήσει την προσφορά των Αυστραλών ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υπηρεσιακού προσωπικού, που υπηρέτησαν στο νησί της Λήμνου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Λήμνος είχε αποτελέσει την προκεχωρημένη βάση των Συμμάχων για την εκστρατεία της Καλλίπολης, το 1915-1916, και εκεί υπηρέτησαν χιλιάδες ANZAC, ενώ στη γη της αναπαύονται 148 Αυστραλοί.

Η ιστορική και πολιτιστική δράση, που θα χρηματοδοτήσει η Αυστραλία και περιλαμβάνει και την οικοδόμηση μνημείου για τους ANZAC, είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2019, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και του Υπουργείου Βετεράνων και Στρατιωτικού Προσωπικού (Veterans’ Affairs and Defence Personnel). Ακολούθησαν οι σχετικές διεργασίες για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση μελετών, και πλέον η πρωτοβουλία κάνει άλλο ένα βήμα προς την ολοκλήρωσή της, με την ένταξη της αναγκαίας χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό της Αυστραλιανής κυβερνήσεως.

 

vema 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....