Αυστραλία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας των ομογενών

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης ξεκίνησε, όπως κατέστησε γνωστό η αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα.

«Επιτέλους συμβαίνει! Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων … ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου! Η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό δείκτη της ακμάζουσας διμερούς σχέσης και προαναγγέλλει νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και βελτιωμένη φορολογική αποτελεσματικότητα για τους ανθρώπους που μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας», ανέφερε η πρεσβεία στην ιστοσελίδα της στο Facebook, επισυνάπτοντας και φωτογραφίες από την τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων του -ελληνικής καταγωγής- πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Arthur Spyrou.

Οι διαπραγματεύσεις εκκίνησαν σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, Josh Frydenberg MP, το Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως είχε γράψει ο «Νέος Κόσμος» τότε, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες με τις οποίες, όπως εξήγγειλε ο κ. Frydenberg, θα προχωρήσουν διαδικασίες για τη διεύρυνση του δικτύου συμβάσεων της Αυστραλίας για τη φορολογία έως το 2023.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέφερε το ανακοινωθέν, διευρύνει το δίκτυο αυτό για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να διασφαλίσει ότι οι αυστραλιανές επιχειρήσεις είναι σε καλή θέση ώστε να έχουν εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας … Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από συντονισμένες ενέργειες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – με τη συνδρομή και του Υπουργείου Οικονομικών –, με στόχο τη σύναψη συμβατικών σχέσεων με την Αυστραλία στο πεδίο της φορολογίας».

«Η σύναψη Σύμβασης με τη χώρα αυτή (Αυστραλία), εταίρο μας στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), πέραν της σημασίας της για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής ομογένειας και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Οικονομικών».

Όπως επεσήμανε πάντως στο δικό του ανακοινωθέν ο κ. Frydenberg οι φορολογικές συμβάσεις μεταξύ κρατών σημαίνουν και μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολόγησης των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως μία από τις πιο πρόσφατες προσπάθειες της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) για την ανάδειξη του ζητήματος ήταν στα τέλη Ιουλίου, του 2021, ήταν επιστολές προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας, Josh Frydenberg από τον πρόεδρο της ΕΚΜ, Βασίλη Παπαστεργιάδη και τον νομικό της σύμβουλο, Γιάννη Τριπιδάκη.

Τον Μάρτιο του 2021, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε βιντεοδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς των Ελληνο-Αυστραλιανών Διαλόγων (Greek Australian Dialogue Series), ανέφερε ότι η Ελλάδα πάντα ήταν ήθελε τη σύναψη σύμβασης με την Αυστραλία για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Αλλά από τότε που έγιναν συζητήσεις σχετικά, πρώτη φορά το 1983, η υπογραφή της εκκρεμεί.

(www.panhellenicpost.com)

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....