Αυτά είναι τα μέτρα για επίδομα πετρελαίου, φυσικό αέριο και ρεύμα

Το πακέτο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα2 και ο Αναπληρωτή Υπουργός Οικονομικών. Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να ανακοινώσουν:

  • επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχου και χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η ραγδαία αύξηση στις τιμές χονδρικής οδήγησε την κυβέρνηση να διπλασιάσει το κονδύλι το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Με τα νέα δεδομένα το κονδύλι για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα φτάσει συνολικά τα 300 εκατ ευρω, με την επιδότηση να φτάνει τα 13-15 ευρώ έναντι 9 ευρώ τη κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης.
  • οριζόντια παρέμβαση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ, προκειμένου να απορροφηθεί το 25% της αύξησης της τιμής . Το μέτρο θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών και με αυτό τον τρόπο θα καλύψει μέρος της επιβάρυνσης που θα υποστούν οι καταναλωτές, ακόμα και για αυτούς που μένουν εκτός επιδόματος θέρμανσης εξαιτίας των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • διεύρυνση των δικαιούχων λήψης του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και των υπολοίπων καυσίμων που καλύπτει το επίδομα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ).

Το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων έως και 30% σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Μετά την αύξηση, τα νέα εισοδηματικά όρια για τους άγαμους από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθούν στις 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους από τις 20.000 ευρώ θα φτάσει ως και τις 26.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυξηθούν από τις 22.000 στις 28.000 ευρώ. Αυξημένη θα είναι και η προσαύξηση για κάθε τέκνο μετά το πρώτο, καθώς αναμένεται από τις 2.000 να πάει στις 3.000 ή στις 4.000 ευρώ.

 

Δικαιούχοι

Το επίδομα από την περσινή περίοδο έχει αλλάξει από επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγινε επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι δεν είναι μόνο όσοι για να ζεσταθούν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....