Χαιρετισμοί της Παναγίας στο Ι. Προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου

Την Β΄ στάση των Χαιρετισμών έψαλλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου  κ. Αμφιλόχιος στο Ι. Προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης  κ. Αμφιλόχιος στην ομιλία του αναφέρθηκε εις το πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας ως πηγή και αιτία χαράς, σημειώνοντας: «Στον ζόφο και την θλίψη των καιρών μας, απόρροια της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών που έχει προκαλέσει τόση οδύνη και πόνο, ζητούμενο όχι ανθρώπινα λόγια παρηγοριάς που ελάχιστα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και την θλίψη, αλλά εσωτερικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να ανατάξουν την ζωή και την ψυχή. «Χαράς αιτίας χαρίτωσον», ψάλλει ο Εκκλησία μας για το πρόσωπο της Παναγίας μας.

Ποιάς χαράς όμως είναι αιτία η Παναγία; Της εφήμερης, επίπλαστης και στιγμιαίας χαράς ή μήπως κάποιας άλλης βαθύτερης και ουσιαστικότερης; Ο επικήδειος λόγος που είπε στο παιδί του, τον Κυπριανό ο πατέρας του από την Κύπρο (ο Κυπριανός είναι ένα από τα πολλά παιδιά-θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών), ο επικήδειος αυτός λόγος είναι η απάντηση στην χαρά που χαρίζει η Παναγία στον άνθρωπο. Πρόκειται δηλαδή περί εσωτερικής κατάστασης του ανθρώπου που δεν τον παρηγορεί απλά και τον ανακουφίζει από πόνους και βάσανα της ζωής, αλλά τον βοηθά να νικήσει ακόμα και τον θάνατο.

Όχι γιατί παύει να πονά και να θλίβεται στην απώλεια αγαπημένων προσώπων του, αλλά γιατί βιώνει εσωτερικά την βεβαιότητα της νίκης του θανάτου διά του προσώπου της Παναγίας και του δικού Της παιδιού, του Χριστού, καθώς η Ίδια ως η μάνα του πόνου, βίωσε τον βιολογικό θάνατο του παιδιού Της επί του Σταυρού. Αυτή την χαρά ας αγωνιστούμε να ζήσουμε και να γευθούμε αυτή την περίοδο, αλλά και κάθε μέρα της ζωής μας, εάν πραγματικά θέλουμε να ανακαλύψουμε την ομορφιά και αληθινή χαρά της ζωής, εάν θέλουμε και εμείς να νικήσουμε τον θάνατο», κατέληξε ο Επίσκοπος μας, προτρέποντας τους πολυπληθείς προσκυνητές όπως ανατρέξουν στο διαδίκτυο και αναζητήσουν τον επικήδειο λόγο του πατέρα προς το παιδί του, τον Κυπριανό, στην εξόδιο Ακολουθία που έγινε προ ολίγων ημερών στην Κύπρο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....