Χαιρετισμός προέδρου συλλόγου Ιεροψαλτών Καρδίτσας

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Με την Χάρη του Τριαδικού Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου, αξιωθήκαμε προ τεσσάρων μηνών να επανασυστήσουμε τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Καρδίτσας ο οποίος φέρει το όνομα του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους, ενός κορυφαίου υμνωδού και συνθέτου της Εκκλησιαστικής Μουσικής μας παράδοσης.

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον συναρπαστικό βίο του οσίου Ιωάννου! Όμως, ας σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με τον βίο του, υπήρξε ο Αρχιμουσικός των αυτοκρατορικών ψαλτών της Κωνσταντινουπόλεως. Θα περίμενε κανείς η επίζηλη αυτή ιδιότητα να πληρώσει την ψυχή του και να τροφοδοτεί διαρκώς τον εγωισμό του. Γνώριζε, όμως, ότι η Ψαλτική Τέχνη και υμνωδία δεν υπάρχει για να τέρπει τις ακοές των Βασιλέων, δεν λειτουργεί ως κοσμική καλλιτεχνία ανταγωνιστικού χαρακτήρα, δεν υφίσταται για να προκαλεί τον θαυμασμό των ακροατών της, αλλά για να υμνεί τα μεγαλεία του Θεού, να μεταφέρει τις προσευχές του λαού στον θρόνο του ουρανού, να συμβάλει στην διακονία της Θείας Λατρείας και να επενδύει μελωδικά την προσευχή της Εκκλησίας.

Ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, γράφει χαρακτηριστικά για την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική ως προς την Ψυχοθεραπευτική της αξία:

«Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική είναι μια ειρηνική, πνευματική ψαλμωδία, η οποία έχει ως σκοπό την ανύψωση της ανθρώπινης ψυχής από τον γήινο κόσμο εις τον ουράνιο. Προκαλώντας το πνεύμα της γαλήνης, της απάθειας, της ηρεμίας, της αποτελεσματικής ενδοσκόπησης, της πραγματικής ενόρασης και αυτογνωσίας, η Βυζαντινή Μουσική, σε μια αρμονική συνύφανση με την βυζαντινή εικονογραφία των ναών μας, γίνεται μια οδός εξαγνισμού της ψυχοσωματικής υποστάσεως του ανθρώπου. Εις τον ανθρώπινο νου, ο οποίος υποφέρει από την συνεχή παρεμβολή της συγχρόνου κοσμικής μουσικής, την επιθετικότητα, την ανησυχία, την θλίψη, τον ανταγωνισμό, την κυριαρχία, τα απαιτητικά και αναπόφευκτα αδιέξοδα της συγχρόνου κοινωνίας, η Βυζαντινή μουσική είναι το ιδανικό  φάρμακο για την αποκατάσταση της εσωτερικής ομοιοστάσεως και την εναρμόνιση των ανώτερων  νοητικών διεργασιών με τις πνευματικές προσδοκίες και αναβάσεις της ψυχής. […] Η Βυζαντινή Μουσική προσφέρει έναν μυστικό θησαυρό γεμάτο πνευματικό άρωμα, ευτυχία και εξύψωση, μεταμέλεια, χαροποιό πένθος, ηρεμία, ειρήνη και φως.

Κατανοώντας το μήνυμα της Βυζαντινής Μουσικής, η ανθρώπινη ψυχή προετοιμάζεται να δεχτεί το αιώνιο μυστήριο του απεράντου ελέους και της αγάπης του Κυρίου, το θαυμαστό φως της Αναστάσεως και τον προορισμό της για την αιωνιότητα».

Διαβάζοντας το παραπάνω απόσπασμα, γεννάται το εξής ερώτημα: «Πώς μπορεί να γίνει γνωστό το μήνυμα της Βυζαντινής Μουσικής;»

1ον, μέσα από τα Μυστήρια και τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας μας, και 2ον, με την συμμετοχή Βυζαντινών Χορωδιών στις διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγαλείο της εκκλησιαστικής ποίησης και μελωδίας. Η χορωδία του Συλλόγου μας έχει ήδη λάβει μέρος σε δύο εκδηλώσεις, στα Φάρσαλα και στον Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Καρδίτσας που έλαβαν χώρα εντός του Αγίου Δωδεκαημέρου. Έψαλλε επίσης στο δεξί αναλόγιο του Μητροπολιτικού μας Ναού κατά τον εόρτιο Εσπερινό των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, αποκομίζοντας θετικά σχόλια και κριτικές για την απόδοση των ύμνων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο χρόνος προετοιμασίας μας για αυτές τις συμμετοχές, ήταν πολύ περιορισμένος! Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι η επιτυχία μας αυτή, δεν οφείλεται μόνο στην απαράμιλλη αγάπη μας για την ιερή τέχνη του Κουκουζέλους, αλλά κυρίως οφείλεται στο ομαδικό πνεύμα συνεργασίας που διέπει τα μέλη της χορωδίας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή σας την προσπάθεια!

Σε αυτό το σημείο θα’ θελα να προτρέψω και τους υπόλοιπους ιεροψάλτες να γίνουν μέλη του Συλλόγου μας, και κατ’επέκτασιν και της χορωδίας μας, συμβάλλοντας και με την δική τους συμμετοχή στην προαγωγή του έργου του Συλλόγου μας.

Σεβασμιώτατε

και

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τόσο εγώ ως Πρόεδρος του Συλλόγου, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας για την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό μας και να σας ευχηθούμε χρόνια πολλά, καλή, ευλογημένη και δημιουργική χρονιά.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και προς τον π. Αμφιλόχιο, προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και στο Εκκλ/κό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού, για την προσφορά της Βασιλόπιτας και του κεράσματος που θα ακολουθήσει.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....