Χανιά: Ανακαίνιση και αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας

Μετά από επίμονες και διαχρονικές προσπάθειες της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και τοπικών φορέων της περιοχής των Χανίων, ξεκίνησε το μεγαλόπνοο έργο της ανακαίνισης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση πέτρινων τοιχίων και του λιθόστρωτου μονοπατιού, την ανάπλαση της πλατείας, την κατασκευή πέτρινων πεζουλιών, όπως και την σκίαση της εσωτερικής αυλής. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν εργασίες τόσο στις εσωτερικές εγκαταστάσεις, όσο και στον εξοπλισμό του κτιρίου «Παρθενώνα». Ο περιβάλλων χώρος αναμένεται να αναβαθμιστεί, με το γενικότερο σχεδιασμό να έχει εναρμονιστεί πλήρως με την ιστορία του μοναστηριού.

«Ορατή η παρουσία Της Υπεραγίας Θεοτόκου στον τόπο και στο χώρο»

Στη σημαντική αυτή εξέλιξη, της έναρξης των εργασιών ανακαίνισης της Ιεράς Μονής Παναγιάς Χρυσοσκαλίτισσας στα Χανιά, στάθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Χαρακτηριστικά υποστήριξε: «Μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Υπεραγία Θεοτόκος μας χαρίζει πλούσια την Χάρι και ευλογία Της, καθώς η έναρξη των ανακαινιστικών εργασιών στο ιστορικό και αιωνόβιο αυτό Μοναστήρι Της, βεβαιώνει και φανερώνει και την ορατή παρουσία Της στον τόπο και τον χώρο. Ταπεινά κλίνουμε ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος Της, εν ευχαριστία και πολλή.

Πολλές οι ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή του αιτήματός μας, έτεινε ευήκοον ους, ως και τον εκλεκτό συνεργάτη του, ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΤΣ κ. Γεώργιο Ζερβό. Τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), Φορέα υλοποίησης του έργου, στα πρόσωπα του τότε Προέδρου ως και του Διευθύνοντα Συμβούλου κ.κ. Κοπάση Λευτέρη και Άρη Παπαδογιάννη, ως και τον μηχανικό του Οργανισμού κ. Γεώργιο Μπασδάνη δια την πολύτιμη αρωγή τους. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων δια την γόνιμη συνεργασία, ως και τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής, Παν. Αρχ. π. Αγαθάγγελο, ο οποίος και επωμίστηκε το επίπονο έργο συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών κλπ. που απαιτούσε το Πρόγραμμα.

Η ιστορική Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο, μαρτυρεί τον τόπο, την ιστορία και την πίστη και αποτελεί φάρο, απάνεμο λιμάνι παρηγοριάς και στήριξης, καταφύγιο των χιλιάδων προσκυνητών που προσφεύγουν στο σπίτι Της».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 633.359 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....