Χανιά: Ο εορτασμός των 109 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Παρουσία τοπικών αρχών και φορέων και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. 109 χρόνια μετά το σπουδαίο αυτό γεγονός για τη μεγαλόνησο, η «καρδιά» των Χανίων πλημμύρισε από ανθρώπους που θέλησαν να τιμήσουν με τη παρουσία τους τη φετινή επέτειο.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, σχηματίστηκε πομπή προκειμένου να μεταφερθεί η ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, στο ύψιστο αυτό σύμβολο της Κρητικής ελευθερίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή έπαρσής της μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

«Να αντλήσουμε έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες»

Στα μηνύματα της 109ης επετείου της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε αυτό εδώ το σημείο, στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά, πριν από 109 χρόνια γράφτηκε ιστορία. Άλλοτε εδώ ήταν μία φυλακή, όπου κυριαρχούσε ο τρόμος και βασανίζονταν απάνθρωπα οι αγωνιστές της ελευθερίας. Εκείνη τη μέρα ο Φιρκάς αναδείχθηκε για πάντα σε ένα μοναδικό τοπόσημο, ύψιστο σύμβολο της κρητικής ελευθερίας. Η παρακαταθήκη των προγόνων μας είναι βαριά. Οι αγώνες τους. Η ακατάβλητη πίστη τους στην ελευθερία, η αυτοθυσία τους, μας συγκινούν, μας δείχνουν τον δρόμο του χρέους και της τιμής.

Εμείς ασφαλώς οφείλουμε να αναδείξουμε αυτή την ιερή παρακαταθήκη. Αλλά κυρίως να τη φέρουμε στο σήμερα, να αντλήσουμε έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες, ακόμα και αν αυτοί έχουν διαφορετικό περιεχόμενο. Το οφείλουμε σε εκείνους αλλά και στους εαυτούς μας».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....