Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου έλαβε δια των χειρών του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο π. Δημήτριος Κόκκινος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο προάστιο Parramatta του Σύδνεϋ. Πρόκειται για το ανώτατο οφφίκιο που απονέμεται σε έγγαμο κληρικό από τη Μητέρα Εκκλησία, εις αναγνώριση της συνέπειας, της ευσυνειδησίας και της αφοσιώσεως, με τα οποία ο τιμώμενος κληρικός διακονεί τον λαό του Θεού.

Πράγματι, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος μετά τη χειροθεσία, η οποία τελέστηκε στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, ο π. Δημήτριος Κόκκινος είναι ένας πολύ ευλογημένος κληρικός, που επιτελεί τα καθήκοντά του με πολλή αγάπη, ταπείνωση και σύνεση. «Ήδη, από την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Αυστραλία, ξεχώρισα την προσωπικότητα και τα χαρίσματά σας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στον τιμώμενο κληρικό, ευχαριστώντας τον εγκάρδια για όλα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία κατά την πολυετή διακονία του, αλλά κυρίως για την καλή μαρτυρία που δίδει στους πιστούς μέσα από το παράδειγμα της ζωής του.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε, επίσης, την οικογένεια του π. Δημητρίου, για την υποστήριξη που του παρέχει κατά την επιτέλεση του δύσκολου έργου του, ενώ παρακάλεσε τον νέο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου να συνεχίσει τη διακονία του «με την ίδια αγάπη, την ίδια ταπείνωση και την ίδια σύνεση, απλά, ταπεινά και αθόρυβα όπως μέχρι τώρα κάνετε, για τη δόξα του Χριστού, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας».

Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, το οποίο παρουσιάζει τη θεραπεία των δέκα λεπρών. Όπως περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά, δέκα άνθρωποι που ήταν λεπροί καθαρίστηκαν και θεραπεύτηκαν από τον Χριστό, αλλά μόνο ο ένας επέστρεψε για να δοξάσει τον Θεό. Οι υπόλοιποι εννέα, αφού έλαβαν το δώρο της θεραπείας, απομακρύνθηκαν και εξαφανίστηκαν. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους πιστούς να δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους, τόσο προς τον Θεό, όσο και προς τους συνανθρώπους τους, για τις ευεργεσίες και τις δωρεές που δέχονται.

Από την πλευρά του, ο π. Δημήτριος προσφώνησε τον Ποιμενάρχη του με πολλή συγκίνηση, ευχαριστώντας τον, κατά πρώτον, για την αγάπη που δείχνει προς τον ιερό Κλήρο και προς τον Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ιδιαιτέρως τόνισε την πατρική αγωνία που διακατέχει τον Σεβασμιώτατο, ώστε όλοι οι ιερείς και οι πιστοί στην Αυστραλία να αποκτήσουν μία γνήσια πνευματικότητα.

Ο νέος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σημειώνοντας πως ο Παναγιώτατος «είναι μια μεγάλη ευλογία για όλη την Εκκλησία ανά τον κόσμο» και ιδιαίτερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας. «Είναι για εμάς ιδιαίτερη ευλογία, γιατί έχουμε και εσάς και τον Πατριάρχη μας, οι οποίοι είστε φωτισμένοι με ένα πνεύμα αγάπης και διακρίσεως», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επικαλούμενος τις μαρτυρίες προσώπων που έχουν γνωρίσει και έχουν ζήσει κοντά στον Παναγιώτατο, σημείωσε ότι πρόκειται για άνθρωπο της προσευχής, με πολλή αγάπη και με πολλή απλότητα, αλλά, παράλληλα, είναι και ένας φωτισμένος ο Πατριάρχης. «Διάβασα διάφορες εγκυκλίους που έστειλε σε εμάς», επισήμανε, «και με αναπαύει αρκετά πως τονίζει τη δικαιοσύνη, την αγάπη, την ειρήνη, την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Στην τελευταία εγκύκλιο που εξέδωσε για τα Χριστούγεννα, τόλμησε να πει ότι είναι απαράδεκτο εκπρόσωποι της Εκκλησίας να κηρύσσουν φανατισμό και να αναρριπίζουν τη φλόγα του μίσους. Επειδή είναι φωτισμένος, επειδή έχει διάκριση, όπως και εσείς, δεν υποστηρίζει τον φανατισμό».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....