Χειροτονία Διακόνου στην Μητρόπολη Χαλκίδος

Φωτογραφίες Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης

 

Την Κυριακή του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εισήγαγε έναν ακόμη νέο στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Ό Όρθρος, η αρχιερατική χοροστασία και Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Εφημέριος του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης Αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Σακελλάριος Δημήτριος Αργύρης και ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Κατά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη, η εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Χρυσάνθου Χριστοφή, αδελφού της Ι. Μονής ΑΡΜΑ.

 

Ο χειροτονούμενος π. Χρύσανθος, ο οποίος μαθήτευσε στην παράδοση της Εκκλησίας πλάι στον μακαριστό γέροντά του Αρχιμ. Προκόπιο Παγουρτζή, εκ της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας, που από παιδική ηλικία τον εισήγαγε στον Ι. Ν. της Παναγίας Βλαχερνών Κερατσινίου και μετέπειτα στον νεοανεγερθέντα Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Κερατσινίου, που δημιούργησε ο γέροντάς του, όπου ο π. Χρύσανθος, ως λαϊκός, διηκόνησε επί σχεδόν 30 έτη έως την σήμερον, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην επιστολή του Αγ. Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, η οποία λέει ότι ο εισερχόμενος στην ιερωσύνη, οφείλει να είναι λύχνος τον οποίον  “άπτει ο Θεός και τίθησιν επί λυχνίας της εαυτού φωτοφόρου καθέδρας, ίνα εξαστράπτη φωτισμός η Εκκλησία”. Και μόνο με αυτό τον τρόπο ο Διάκονος γίνεται τύπος των πιστών, ζων Ευαγγέλιον και προσλαμβάνων φως, παρέχει φως! Ευχαρίστησε τον πνευματικό του πατέρα Ιερομ. Αρτέμιο Τρεμπέλα Καρεώτη, για την πνευματική του καθοδήγηση επί σειρά ετών στο ιερό πετραχήλι του. Επίσης ευχαρίστησε τους πατέρες της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Αγ. Όρους, με τους οποίους συνδέεται πνευματικά, καθώς και την Ι. Μονή Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας. Τον  π. Δημήτριο Αργύρη της Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας για την αγάπη και διακονία του, αφού ο π. Χρύσανθος με την πατρική του οικογένεια είναι παρεπίδημοι κάτοικοι του χωριού.

 

Επίσης απευθύνθηκε με ευγνωμοσύνη και ευλάβεια στον Αγ. Σπυρίδωνα, που τον αξίωσε από παιδική ηλικία να χτίσει μια Εκκλησία του Αγίου στο χωριό επί ονόματί του, με την αγάπη και ευλογία του Σεβασμιωτάτου.

 

Στην διδακτική, προς τον νέο Διάκονο, ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το έργο τη διακονίας εν τη Εκκλησία, όπως τόσες γενεές εναρέτων Κληρικών την διηκόνησαν γενόμενοι αγαθοί πατέρες για τους πιστούς και αγωνιζόμενοι τα μέλη του Χριστού που τους εμπιστεύθηκε ο Ίδιος διά της Ιερωσύνης να μη καταντήσουν μέλη πόρνης, απέχοντας από την αμαρτία ή καλλιεργώντας την μετάνοια.

 

Το σύνολο των παριστάμενου πιστών ανεφώνησε το «Άξιος» πολλές φορές μετά την χειροτονία, συμμετέχοντας ενεργά στο όλο Μυστήριο.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....