Χειροτονία εις Πρεσβύτερον στην Κάλυμνο

Με εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε την Κυριακή των Μυροφόρων (8 Μαΐου 2022), υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας .κ.Παϊσίου, η χειροτονία εις Πρεσβύτερον, του μέχρι σήμερα ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σταύρου Μάρθα, στον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καλύμνου.

Ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Καζαβούλη και ιερέων της νήσου Καλύμνου. Την χειροτονία παρηκολούθησαν συγγενείς και φίλοι του νέου πρεσβυτέρου, και πλήθος πιστών.

Σύμφωνα με το τυπικό ο Μητροπολίτης ευλόγησε τον ιεροδιάκονο στην Ωραία Πύλη, και στη συνέχεια εισήλθε στο Ιερό. Στην Αγία Τράπεζα ο Σεβασμιώτατος του διάβασε τις ευχές, ενώ ο π. Σταύρος ήταν γονατιστός. Μετά, στην Ωραία Πύλη, ο π. Σταύρος ενεδύθη τα ιερατικά άμφια που του έδινε ο Μητροπολίτης. Σε κάθε ένα από αυτά ο Σεβασμιώτατος αναφωνούσε «άξιος», και όλο το εκκλησίασμα επαναλάμβανε μεγαλοφώνως «άξιος».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και το Ιερό Μυστήριο της Χειροτονίας, ο π. Σταύρος μοίρασε το αντίδωρο στους πιστούς, και δέχθηκε τις ευχές ολοκλήρου του εκκλησιάσματος.

Ο π. Σταύρος Μάρθας, τυγχάνει γόνος ευσεβούς οικογενείας, είναι απόφοιτος της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής, ενώ διακρίνεται για το θυσιαστικό πνεύμα και την αγάπη για το Χριστό, την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, ο π. Σταύρος Μάρθας, θα διακονήσει ως εφημέριος στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλύμνου.

ΑΞΙΟΣ!


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Την Κυριακή των Μυροφόρων (8-5-2022), στον ενοριακό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικοδήμου Φωκά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος απηύθυνε εόρτιες ευχές στον π. Νικόδημο, πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο εν Λέρω, ο οποίος σήμερον άγει τα ονομαστήριά του (Νικοδήμου του νυχτερινού μαθητού). Ευχές εδέχθη και απ΄ όλο το εκκλησίασμα.

Του ευχόμεθα έτη πολλά και υγιεινά.


Την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα, τιμώνται οι Μυροφόρες Γυναίκες, οι ευσεβείς εκείνες γυναίκες, οι οποίες παρακολούθησαν τη διδασκαλία και τη δημόσια δράση του Ιησού Χριστού με χαρακτηριστική αφοσίωση, επιμελήθηκαν και άλειψαν με αρώματα το Σώμα του Ιησού κατά την ταφή Του και αξιώθηκαν να πληροφορηθούν πρώτες από τον άγγελο την Ανάστασή Του, γι’ αυτό προς τιμήν τους η ημέρα αυτή ονομάζεται Κυριακή των Μυροφόρων.

Μεταξύ των Μυροφόρων αναφέρονται στα Ευαγγέλια (Ματθ. κη’,1 κ.εξ., Μαρκ. ιστ,1 κ.εξ., Λουκ. κδ,1 κ.εξ., Ιω. κ,1 κ.εξ.):  η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Κλωπά, μητέρα του απόστολου Ιακώβου του μικρού, η Σαλώμη, σύζυγος του Ζεβεδαίου και μητέρα των αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννου, και η Ιωάννα του Χουζά, επιτρόπου του βασιλιά Ηρώδη.

Οι Μυροφόρες γυναίκες ενέπνευσαν πολλούς μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι προέβαλαν την αφοσίωση και τη μαρτυρία τους ως πρότυπο για το ρόλο των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας.

Ιωσήφ και Νικόδημος.

Ο Ιωσήφ ο ευσχήμων και δίκαιος, είναι ένα πρόσωπο, πού εμφανίζεται στα ευαγγέλια αμέσως την ημέρα του Πάθους και μετά τον θάνατο του Χριστού. Ζητά το σώμα από τον Πιλάτο και θάβει τον διδάσκαλο του, σε καινό μνημείο πού προετοίμαζε για τον εαυτό του. Πληροφορούμαστε επίσης πώς ήταν επίσημο πρόσωπο και πώς περίμενε και αυτός την βασιλεία του Θεού, πράγμα πού μπορεί να σημαίνει πώς ήταν ένας κρυφός μαθητής του Χριστού, διά τον φόβο των Ιουδαίων ή ένας πολύ ευλαβής και ευσεβής άνθρωπος.

Ο Νικόδημος είναι αυτός ο νυχτερινός μαθητής του Ιησού με τον οποίο διαλέχτηκε σε υψηλό θεολογικό επίπεδο και που προσπάθησε εις μάτην να υποστηρίξει τον Χριστό ενώπιον του συνεδρίου. Αυτός έφερε μια τεράστια ποσότητα μύρων στην ταφή του Χριστού για να τιμήσει τον διδάσκαλό Του.

Ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος ήταν άνθρωποι της εξουσίας και με υπόληψη ενώπιον των ιουδαϊκών και ρωμαϊκών αρχών. Και όμως αυτή τους την υπόληψη και κοινωνική θέση καταφέρνουν από την αγάπη την πολλή ή από την καρδιακή τους εντιμότητα και με γενναιότητα ψυχής να μην την υπολογίζουν. Ενώ ακόμα ο όχλος μαίνεται και οι άρχοντες της αμαρτίας επικρατούν και ο Ιησούς φαίνεται ότι νικάται και εξουθενώνεται και μαθητές και απόστολοι διασκορπίζονται και κρύβονται, τα δυο αυτά ιερά πρόσωπα δείχνουν γενναιότητα και αυτοθυσία.

Ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος περιστοιχίζουν τον ηττημένο και αποσυνάγωγο και εβδελυγμένον θεωρούμενον ως νεκρόν, ον απεδοκίμασαν οι θρησκευτικοί άρχοντες του λαού τους και τον θάβουν επιμελώς και τιμητικά με βασιλικές τιμές.

Ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος είναι οι ήρωες της αγάπης και της αυτοθυσίας, της επιβολής και της διάκρισης. Διακρίνονται από φιλευσπλαχνία και αγάπη για την αλήθεια και μας διδάσκουν δίνοντας το παράδειγμα της γενναίας απόφασης.

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες από Κάλυμνο: αρχείο Ιεράς Μητροπόλεως

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....