Χειροτονία Ιερέως στην Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Γάνδη

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Γάνδη με την συμμετοχή ιερέων εκ Βελγίου και Ολλανδίας και τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Johannes Osseel.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του προς τον χειροτονούμενο μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Με όλη μου την καρδιά, εύχομαι η πνευματική σου ζωή να στηρίζεται στο εξής σε δύο πυλώνες: ότι θα ίστασαι μεταξύ Θεού και ανθρώπων ώστε να μεταδίδεις την χάρη της Εκκλησίας και των μυστηρίων, αφενός, και την παρηγορία της αγάπης του Χριστού, αφετέρου. Αυτό θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στην διακονία των ορθοδόξων κρατουμένων. Ναι, αυτό είναι αυτό που επιθυμώ και υποστηρίζω, σε μια εποχή κατά την οποία χρειαζόμαστε τόσο πολύ να γνωρίσουμε πραγματικά την πίστη, γιατί βλέπουμε ότι η έλλειψη της πίστης οδηγεί σε πολλά κακά στην κοινωνία μας. Κοντά στον Θεό, υπάρχει μόνον η αγάπη που μας οδηγεί στην θυσία, που ξέρει να σκουπίζει τα δάκρυα, που μπορεί να παρηγορήσει και να δείξει στους ανθρώπους ότι στο τέλος δεν υπάρχει μόνο ο πόνος αυτής της γης, η αρρώστια, η φθορά και η απώλεια, αλλά ότι ακριβώς στην πορεία μας προς την Βασιλεία του Θεού, την αιωνιότητα, αισθανόμαστε ήδη και λαμβάνουμε εδώ και τώρα την χάρη του Θεού. Μια χάρη η οποία μεταμορφώνει τα πάντα και μας βοηθά να απελευθερωθούμε από το κακό.

Το να λάβει κάποιος την ιερωσύνη σήμερα δεν είναι εύκολο. Πράγματι, ζούμε σε μια κοινωνία που δεν σέβεται πλέον τη θρησκεία ή τον κλήρο. Αυτό οφείλεται, φυσικά, εν μέρει στη στάση του ίδιου του κλήρου. Οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε μια τάση αδιαφορίας και άγνοιας. Κατά την εκπαίδευσή τους, στο σπίτι και στο σχολείο, οι νέοι δεν διδάσκονται αρκετά την θρησκεία και κυρίως την θρησκευτική εμπειρία. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν επενδύουμε αρκετά στην κατηχητική διαπαιδαγώγηση των νέων μας και των πιστών, πρώτα με το δικό μας παράδειγμα και έπειτα με τον λόγο μας. Παρ’ όλα αυτά, η σύγχρονη πνευματική κρίση μου φαίνεται ότι αποτελεί πρωτίστως μια πρόκληση και έναν στόχο».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον νέο πρεσβύτερο της Μητροπόλεως μετά της οικογενείας αυτού και εν συνεχεία ευχαρίστησε όλους τους κληρικούς, την Γερόντισσα της Μονής στο Asten, καθώς και όλους τους πιστούς οι οποίοι προσήλθαν να συμμετάσχουν στο χαρμόσυνο γεγονός.

Ο χειροτονηθείς είναι Βέλγος στην καταγωγή και υιός του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Σιλουανού Osseel που διακόνησε στην Ενορία της Γάνδης και έπειτα στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Asten και στην Ενορία του Αγίου Νεκταρίου στο Eindhoven (Ολλανδία). Είναι έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών, και έχει ένα εγγόνι. Θα διακονεί στην Υπηρεσία των Φυλακών του Βελγίου και στην Ενορία της Γάνδης.

Χειροτονία Ιερέως στην Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Γάνδη

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....