Χριστούγεννα στη Χίο!

Η Χίος είναι ένα νησί πλούσιο σε έθιμα και παραδόσεις. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, προς τα βόρεια του νησιού, βρίσκεται η περιοχή του Βροντάδου. Μια περιοχή που η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών ήταν και είναι ναυτικοί, πλοιοκτήτες, άνθρωποι της θάλασσας. Μια περιοχή που λατρεύει τον Άγιο Νικόλα της, καθώς επί γενιές εκεί εναποθέτει τις ελπίδες της για την υγεία και τα καλά ταξίδια των ανθρώπων της. Από τα πολύ παλιά χρόνια τα παιδιά έβγαιναν και έλεγαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, με μεράκι, με “συνορισιό”, κατά ομάδες ή μεμονωμένα και τραγουδούσαν όλη την ιστορία των Χριστουγέννων όπως την ακούμε στα Ευαγγέλια των Μεγάλων Ωρών, για τους Αγγέλους, για τους ποιμένες, για τους Μάγους και για τον Ηρώδη. Στις μέρες μας αυτά τα κάλαντα σπανίζουν, αλλά πάντα υπάρχουν κάποιοι Βρονταδούσοι που μας τα θυμίζουν… Πέτρος Μαθιούδης – Τραγούδι Δημήτρης Κοντός – Λαούτο Θωμάς Παραδείσης – Κανονάκι

 

 

© Κωνσταντίνος Μιλ. Αναγνώστου

www.chiosphotos.gr

 

Κάλαντα Χριστουγέννων Ερυθραίας Μικράς Ασίας

 

Κάλαντα Χριστουγέννων Ερυθραίας Κάλαντα που μας διασώθηκαν από Μελιώτες και μαζί τους διασώθηκε η πλούσια λαογραφική παράδοση των καρσινών μας παραλιών με τις όμορφες ευχές και τις κιμπάρικες συνήθειες. Ευχές για το σπίτι που επισκέπτονταν οι καλαντιστές, αλλά και για έναν έναν τους ενοίκους του. Ευχές υπό την μορφή καλάντων, με τον ξεχωριστό Ερυθραιώτικο τρόπο, που συνδυάζει έπαινο, μα και ευχή. Ακόμη κι η γέννηση του Χριστού, το κορυφαίο γεγονός που αναγγέλεται περιγράφεται με ιδιαίτερο τρόπο: « Εβγάτε νιοι και μάθετε, που, ο Χριστός γεννάτε, γεννάτε κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα / Το μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες»… Το Μικρασιατικό σωματείο “Φάρος Βαρβασίου Χίου”, τιμώντας τον Μικρασιατικό πολιτισμό μας παρουσιάζει τα κάλαντα των προγόνων μας υπενθυμίζοντας μας ότι η Μικρασία ξαναζεί μέσα από τους τόπους και τους τρόπους μας! Και του Χρόνου! Καλά Χριστούγεννα! Χορωδία “Φάρου Βαρβασίου” Χίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βασίλη Χαμέτη ΜΟΥΣΙΚΟΙ Δημήτρης Κοντός (Λαούτο) Θωμάς Παραδείσης (Κανονάκι) Ιγνάτιος Αναγνώστου (Τουμπερλέκι)

 

 

© Κωνσταντίνος Μιλ. Αναγνώστου

www.chiosphotos.gr

 

 

Το έθιμο της φάτνης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου

 

Ένα μοναδικό έθιμο γίνεται παραμονές Χριστουγέννων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου στη Χίο. Οι ενορίτες φτιάχνουν μία μεγάλη φάτνη με κλαδιά ελιάς και φοίνικα εντός του Ιερού Ναού για να αναπαραστήσουν το σπήλαιο της γεννήσεως του Χριστού μας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έθιμο που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες το έθιμο έφερε στον Άγιο Γεώργιου Βροντάδου ένας Ιερομόναχος από τα Ιεροσόλυμα. Οι Βρονταδούσοι συνεχίζουν το έθιμο αυτό μέχρι τις μέρες μας.

 

 

 

© Κωνσταντίνος Μιλ. Αναγνώστου

www.chiosphotos.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....