Χοροδιδάσκαλοι από την Κρήτη σε περιοδεία στην Ωκεανία

πηγη vema aus

 

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, στα πλαίσια δραστηριοτήτων της για το 2023, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνει την περιοδεία στην Ωκεανία δυο έμπειρων και πρωτοπόρων χοροδιδασκάλων από την Κρήτη, και συγκεκριμένα από τον Νομό Χανίων, του Σήφη Βιγλάκη και της Ελευθερίας Μανιουδάκη.

Ο Σήφης Βιγλάκης και η Ελευθερία Μανιουδάκη είναι μέλη του Παραδοσιακού Συλλόγου Χανίων «Βιγλάτορες» και έχουν προσκληθεί από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας για μια σειρά σεμιναρίων εκμάθησης παραδοσιακών Κρητικών Χορών στα Ελληνόπουλα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η πανδημία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα αφομοίωσης σε σχεδόν όλα τα Κρητικά Σωματεία της Αυστραλίας, όπου τα παιδιά έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους μετά από σχεδόν 18 μήνες κλειστών Σωματείων. Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, την αγωνία αυτή ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας θεώρησαν υποχρέωση όπως βοηθήσουν όλα τα Σωματεία – Μέλη της Ομοσπονδίας να κάνουν προσπάθειες να επιστρέψουν οι νέοι στα χοροδιδασκαλεία των Συλλόγων, ενώ με την παρουσία των χοροδιδασκάλων προσδοκούν να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών μετα την πανδημία.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η καλή δουλειά που έγινε κατά τις εργασίες του 41ου Συνεδρίου των Κρητών πρόσφατα στην Μελβούρνη», σημειώνεται, «αφού έδωσαν το ‘παρών’ πάνω από 250 νέοι και νέες με εφτά χορευτικά συγκροτήματα στο σύνολο, που χόρεψαν σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνεδριου, και έδωσαν το στίγμα ότι η Κρήτη ζει και μεγαλουργεί και έχει λαμπρό μέλλον εδώ στην Πέμπτη Ήπειρο».

Το πρόγραμμα της περιοδείας των δύο χοροδιδασκάλων έχει ως εξής: Ουέλλινκτον Νέας Ζηλανδίας από την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, μέχρι την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, Σύδνεϋ Νέας Νότιας Ουαλίας από τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, μέχρι την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, Βρισβάνη Κουινσλάνδης από το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, μέχρι την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, Μελβούρνη Βικτωρίας από την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, μέχρι και τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, Χόμπαρτ Τασμανίας από την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Παρασκευή, 3 Μαρτίου, Καμπέρα – Αυστραλιανή Πρωτεύουσα από το Σάββατο, 4 Μαρτίου, έως και τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου, και Ντάργουιν Βόρειας Επικράτειας από την Τρίτη, 7 Μαρτίου, έως και το Σάββατο, 11 Μαρτίου.

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ενθαρρύνει όλους τους νέους Ελληνικής καταγωγής της Αυστραλίας να εγγραφούν στα σεμινάρια χορού που θα πραγματοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά. Δεν είναι προϋπόθεση η κρητική καταγωγή για κανέναν προκειμένου να συμμετέχει. Ειδικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν για Χοροδιδασκάλους οι οποίοι θέλουν να μάθουν να διδάσκουν είτε σε σχολεία είτε σε ιδιωτικό χώρο.

Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, και το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και σε ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την άμεση στήριξη του προγράμματος κάνοντας την συγκεκριμένη περιοδεία πραγματικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω e-mail με την Ομοσπονδία: admin@cretan.com.au ή με τον Πρόεδρό της: president@cretan.com.au .

Σήφης Βιγλάκης – Σύντομο Βιογραφικό

Ο Σήφης Βιγλάκης γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1981 στο χωριό Συκολιά Γαλατά στον Νομό Χανίων. Ολοκλήρωσε το Λύκειο το 1999 και μετέπειτα σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό και Βυζαντινή Μουσική στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2007 εργάζεται ως Αστυνομικός στην Διεύθυνση Χανίων, ενώ το 2009 ίδρυσε τον Παραδοσιακό Σύλλογο Χανίων «Βιγλάτορες» με πάνω από 200 μέλη και με τμήματα στου Αλικιανού, στο Καλαμάκι, στον Πλατανιά, στα Χανιά, στις Μουρνιές, στο Ακρωτήρι και στο Νέο Χωριό Αποκορώνου. Από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει ταξίδια στη Γερμανία, στην Αμερική και στην Ωκεανία.

Ελευθέρια Μανιουδάκη – Σύντομο Βιογραφικό

Η Ελευθερία Μανιουδάκη γεννήθηκε στις 1 Ιουλίου του 1998 στο χωριό Βατόλακος του Νομού Χανίων. Ολοκλήρωσε το Λύκειο το 2016 και μετέπειτα σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 2021 διδάσκει ειδικά μαθήματα σε μαθητές του Δημοτικού. Από το 2009 είναι μέλος του Παραδοσιακού Συλλόγου Χανίων «Βιγλάτορες». Το 2013 ταξίδεψε με τον Σύλλογο στην Γερμανία, το 2014 στην Κύπρο, το 2019 στην Αμερική και το 2023 στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....