Διαχρονική η σχέση της Ηπείρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την χαρά του που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος επρόκειτο να κάνει την επίσκεψη αυτή πριν από δύο χρόνια όμως τότε ακυρώθηκε λόγω των μέτρων της πανδημίας.

Φέτος γίνεται πραγματικότητα με τον ίδιο να τονίζει ότι η Εκκλησία υπερνικά κάθε δυσκολία και αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος τον υποδέχθηκε στην Περιφέρεια υπογράμμισε την διαχρονική σχέση των Ηπειρωτών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Ήπειρος είναι τόπος Αγίων. Εδώ γεννήθηκαν ή έδρασαν δεκάδες μάρτυρες της Ορθοδοξίας. Από τους τελευταίους ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων και ο εορτάζων Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης που ανδρώθηκε στην ακριτική Κόνιτσα.

Η Ήπειρος είναι όμως και η γη Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών. Οι δεσμοί τους με την Ορθοδοξία ήταν άρρηκτοι και σχεδόν όλοι τους είχαν χρηματοδοτήσει την ανέγερση ναών και μοναστηριών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς, για το μεγάλο θρησκευτικό πλούτο που έχει ο τόπος μας και τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί χρόνια να τον συντηρήσει, να τον διαφυλάξει, να τον προβάλλει στις επόμενες γενιές.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε μας εμπνέει η δική σας υπομονή, η αδιασάλευτη προσήλωση στην πίστη και στην ελπίδα.

Σας καλωσορίζουμε στα Γιάννενα, σας ευχόμαστε καλή και καρποφόρα διαμονή» τόνισε στην προσφώνησή του.

Ο κ. Καχριμάνης δώρισε στον Πατριάρχη μια σειρά βιβλίων και ένα υφαντό κιλίμι, δείγμα της τεχνικής που κρατούν ακόμη ζωντανή στο Μέτσοβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε και μία τιμητική πλακέτα εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και του κ. Χριστοβασίλη, την οποία επέδωσε ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την ΠΑΕ στο παρελθόν και ο οποίος είναι κοντά στο Πατριαρχείο, ο δικηγόρος κ. Γιώργος Βήτας.

Ο κ. Βήτας υπενθύμισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι μαζί με τον κ. Χριστοβασίλη τον είχαν επισκεφθεί τον Μάιο του 2009 στο Φανάρι και τότε του είχαν κάνει ένα ασυνήθιστο δώρο, μία φανέλα με τις υπογραφές των παικτών, ενώ τον είχαν ανακηρύξει και επίτιμο πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα!

Μάλιστα ο κ. Βήτας αστειευόμενος του είπε ότι από εκείνη την ημέρα ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει καταφέρει να βγει Ευρώπη και να κάνει μερικές από τις καλύτερες πορείες της ιστορίας του, υπονοώντας ότι οι ευχές του Πατριάρχη έπαιξαν κι αυτές τον ρόλο τους στο ποδοσφαιρικό θαύμα που συντελείται κατά περιόδους στην «κυανόλευκη» ομάδα!

Ο Πατριάρχης εκτίμησε ιδιαίτερα τη συμβολική αυτή κίνηση και τη θεώρησε ευχάριστη έκπληξη!

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΣ

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά επισκέφθηκε τη Μονή Βελλάς πού βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε την ανάδειξη περιπατητικών και προσκυνηματικών διαδρομών, αναφέροντας πως  το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων στην περιοχή Βελλάς για την προστασία της βιοποικιλότητας. Απευθυνόμενος δε προς τον “πράσινο” Οικουμενικό Πατριάρχη, χαρακτηρισμό τον οποίον του έχουν προσδώσει οι οικολόγοι όπως είπε ο υφυπουργός, προσέθεσε:

«Αντιλαμβάνεται καλύτερα την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, βάζοντας μικρές ή μεγαλύτερες ασπίδες στα είδη φυτών και ζώων, που υπάρχουν στην περιοχή. Έτσι λοιπόν εντάσσουμε ένα έργο πεζοπορικών χαράξεων, με διπλό ενδιαφέρον, προσκυνηματικό και ανάδειξης βιοποικιλότητας, περιπατητικό δηλαδή. Αρχικά μιλάμε για ένα κονδύλι της τάξεως των 200 χιλιάδων ευρώ από το Ταμείο Ανακάμψης».

Ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό εγκαταστάσεων του Τυροκομείου, παρουσία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείο, Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των τοπικών αρχών. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βελλάς.

 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Τον Παναγιότατο συνόδευε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και η Πατριαρχική Συνοδεία.

Στην υποδοχή παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που υποδεχθήκαμε στο δημαρχείο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πόλη μας τις μέρες αυτές. Η παρουσία του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μία προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας και χρειαζόμαστε την παρουσία του, την συμβουλή του και την ευλογία του σε μία κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα» ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως είπε στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη αξία να ακούμε τις παραινέσεις και τις συμβουλές του.

Αύριο το βράδυ ο Δήμος σε επίσημη εκδήλωση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο θα ανακηρύξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη της πόλης.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....