«Διαδρομές Εικόνων 17ος-19ος αιώνας»

Η ποικιλομορφία εικόνων που διακινούνταν από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα στον ελληνορθόδοξο χώρο, παρουσιάζεται στο πλαίσιο έκθεσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Το βυζαντινό υπόβαθρο και η κοινή ορθόδοξη ταυτότητα διαφορετικών περιοχών, δημιούργησε μία σπουδαία και σημαντική παρακαταθήκη εικονογραφικών θεμάτων, παρά το γεγονός ότι οι τόποι αυτοί είχαν διαφορετικές παραδόσεις, μία άλλη πολιτική υπόσταση και σε πολλές περιπτώσεις άλλη γλώσσα.

Δεκάδες έργα τα οποία βρίσκονταν μέχρι πρότινος στις αποθήκες του Μουσείου Μπενάκη και αποτελούσαν κατά το παρελθόν μέρος ιδιωτικών συλλογών, έρχονται στην επιφάνεια προκαλώντας αίσθηση. Περιλαμβάνονται εικόνες που βρίσκονταν σε λατρευτικούς χώρους των Επτανήσων, της Κρήτης, της Μικράς Ασίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η έκθεση «ξεδιπλώνεται» μέσα από πέντε θεματικές

Η σπουδαία αυτή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη «ξεδιπλώνεται» μέσα από πέντε θεματικές. Στην πρώτη ενότητα έρχονται στο προσκήνιο τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής εικόνων, με περιοχές όπως η Κρήτη, η Ήπειρος και το Αιγαίο να ξεχωρίζουν. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται έργα ιδιωτικής ευλάβειας, με την εικονογραφία να έχει βάση Αγίους-προστάτες και αντίγραφα θαυματουργών εικόνων. Στην επόμενη θεματική, την τρίτη κατά σειρά, εξετάζεται η δυτική ζωγραφική και ο ξεχωριστός «διάλογος» που ξεκινά με τη δυτική τέχνη. Στην τέταρτη ενότητα κυριαρχούν οι αναφορές σε συλλεκτικά ενδιαφέροντα του Αντώνη Μπενάκη. Τέλος, η πέμπτη ενότητα εστιάζει στην τεχνική ανάλυση των ρωσικών εικόνων του Μουσείου, στο πλαίσιο των δράσεων του οργανισμού στον τομέα της τεχνολογίας των εικόνων και στη συντήρηση των έργων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου 2023, με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....