Δημήτριος Αιγινήτης: Ο πρωτοπόρος Έλληνας επιστήμονας

Ο Δημήτριος Αιγινήτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες του 20ου αιώνα, αποτελώντας μάλιστα και τον άνθρωπο που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Ακαδημίας Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1862. Μετά την αποφοίτησή του από το Βαρβάκειο Λύκειο, το 1879, εισήχθη στο Φυσικομαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σε ηλικία μόλις 24 ετών αναγορεύτηκε διδάκτωρ Μαθηματικών.

Το ταλέντο του και η αγάπη του για την επιστήμη που υπηρετούσε, είχαν σαν αποτέλεσμα να λάβει υποτροφία από το κράτος προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Με προσωπικές ενέργειες του Χαρίλαου Τρικούπη, ο Δημήτριος Αιγινήτης επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να αναλάβει την διεύθυνση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και ο μακροβιότερος διευθυντής του από το 1890 μέχρι και το 1934.

Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας προχώρησε σε μία σειρά από πρωτοποριακές δράσεις, όπως στην επέκταση των μετεωρολογικών σταθμών, στη συστηματική παρακολούθηση των σεισμών και στη συγκρότηση των τμημάτων αστρονομίας, μετεωρολογίας και γεωδυναμικής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο Δημήτριος Αιγινήτης πραγματοποίησε και σπουδαία πορεία στα ακαδημαϊκά έδρανα, διατελώντας τακτικός καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Μετεωρολογίας και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην ιστορία έχει μείνει και ο καθοριστικός του ρόλος στην ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών. Με την ιδιότητα του Υπουργού επί των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Εκπαίδευσης -στην κυβέρνηση του Θεόδωρου Πάγκαλου – συνέταξε την συντακτική απόφαση της 18ης Μαρτίου του 1926, με την οποία ιδρύθηκε η Ακαδημία των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο Δημήτριος Αιγινήτης έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου 1934.

 

Βήμα

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....