Δοξολογία για τα 109 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Στη Δοξολογία παρέστησαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Στις δηλώσεις της μετά το πέρας της Δοξολογίας η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο, είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους». 

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος συνεορτάζω με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την απελευθέρωση της πόλης, την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, αλλά και την απελευθέρωση από το ναζισμό. Όπως καλά γνωρίζετε, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός, διέρχονται κρίσιμες πραγματικά στιγμές. Η εδώ παρουσία μου, μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό και ό,τι καλύτερο».

 

Πλήθος πιστών στον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης

Νωρίτερα, με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, αλλά και με τον πρέποντα σεβασμό τίμησε και φέτος η Θεσσαλονίκη τον προστάτη της, Άγιο Δημήτριο. Στο Πολυαρχιαρατικό συελλείτουργο που τελέστηκε το πρωί προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γρεβενών κ. Δαβίδ, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερείου κ. Θεοκλήτου, Τρίκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος παρίσταται ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και φορέων. Πιστοί από όλη την Ελλάδα έφτασαν στην Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του μυροβλύτη αγίου και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας. Ο προϊστάμενος και οι εφημέριοι του ναού είχαν μεριμνήσει, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα ευλαβικά. Οι πιστοί φορούσαν μάσκα και η προσκύνηση πραγματοποιήθηκε τμηματικά. Παράλληλα τηρούνταν όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις και οι εικόνες καθαρίζονταν συχνά και σχολαστικά.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....