Εγκαίνια ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιερομάρτυρoς Πλάτωνος του Πάτμιου

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συμφώνως προς την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και το Τυπικόν της Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιερομάρτυρoς Πλάτωνος του Πάτμιου, το οποίο ευρίσκεται στην περιοχή της Εψημιάς της ευλογημένης νήσου της Πάτμου και είχε ανεγερθεί από τον μακαριστό Προηγούμενο της Ιεράς Μονής, Επίσκοπο Τράλλεων κυρό Ισίδωρο, κατά σάρκα θείο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Στα λαμπρά εγκαίνια παρέστησαν ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, οι Δήμαρχοι Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης και Ωραιοκάστρου κ. Παντελής Τσακίρης, ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντε, Ιερείς, συνεργάτες και ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά που συνόδευαν για το λόγο αυτόν.

Το εσπέρας της παραμονής των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Πλάτων μετέφερε στο υπό εγκαινιασμό Ιερό Παρεκκλήσιο τα Μαρτυρικά Λείψανα, τα οποία εναπέθεσε στην Αγία Τράπεζα, τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου και ψάλλοντας τα Μαρτυρικά Τροπάρια της Ακολουθίας της υποδοχής των Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.

Εν συνεχεία, τελέστηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου και Καθηγουμένου της Ι. Πατριαρχικής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης κ. Νικηφόρου, ενώ παρέστη και ο Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου και Καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Κοινοβιακής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Κύριλλος.

Τον εσπερινό θείο λόγο διακόνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Κανίνας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη μορφή του Αγίου Ιερομάρτυρoς Πλάτωνος του Πάτμιου, όσο και στη σημασία του γεγονότος του εγκαινιασμού ενός Ναού για την πνευματική ζωή των Χριστιανών και δη των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού, όπως είναι η Πάτμος.

Το πρωί της Τετάρτης, 21 Σεπτεμβρίο, τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία εψάλησαν κατά το τυπικόν ο Κανόνας των Εγκαινίων, ο Κανόνας του Αγίου Πλάτωνος, ενώ εν συνεχεία τελέστηκε η Τελετή των Ιερών Εγκαινίων και η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς πλαισίωναν ο Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Κύριλλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Κανίνας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, καθώς επίσης και πολλοί Ιερείς της νήσου Πάτμου και διαφόρων άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πλάτων εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη σημερινή ημέρα των Εγκαινίων, καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της ανεγέρσεως πλάι στον μακαριστό Επίσκοπο Τράλλεων κυρό Ισίδωρο, κτήτορα και κατά σάρκα θείο του, του οποίου το μνήμα ευρίσκεται στο νάρθηκα του Ιερού Ναού.

Παράλληλα, απηύθυνε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την κανονική άδεια και ευλογία που του παρείχε για την τέλεση των Εγκαινίων, καθώς και προς τον Πατριαρχικό Έξαρχο και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής κ. Κύριλλο και τη συνοδεία της Μονής, για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν για πρώτη φορά από την ημέρα της εκλογής και χειροτονίας του ως Μητροπολίτου Λαγκαδά, στο νησί της καταγωγής του και ιδιαιτέρως στη Μονή της Μετανοίας του, ενώ καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στη λαμπρή αυτή ημέρα, προτρέποντας τον μεν π. Θεόδωρο Πασχαλίδη, ευλαβή κληρικό της Μητροπόλεως Λαγκαδά, να τραγουδήσει ένα ποντιακό μοιρολόι στη μνήμη των αδικοχαμένων κατοίκων των αλησμόνητων πατρίδων, τους δε παρισταμένους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Πλάτωνα προσφώνησε, εκ μέρους των παρισταμένων Αρχιερέων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχαριστώντας τον για την ευλογημένη και χαρμοσύνη αυτή ημέρα, εξήρε την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου Λαγκαδά, που ως μαγνήτης ελκύει τους πάντας κοντά του, ευχόμενος καλλίκαρπον ποιμαντορίαν με τις πρεσβείες του εορταζομένου Αγίου Πλάτωνος.

Προ της Απολύσεως, πραγματοποιήθηκε Αρτοκλασία και διαβάστηκαν τα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου, ενώ τελέστηκε και Τρισάγιον επί του Μνήματος του μακαριστού Επισκόπου Τράλλεων κυρού Ισιδώρου, το οποίον ευρίσκεσαι στο νάρθηκα του Ιερού Ναού του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....