Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων «Κιλκίς»

Η τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων «Κιλκίς» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στο Κιλκίς, παρουσία του Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Αντιστράτηγου κ. Σωτήριου Κωστάκογλου, ως εκπρόσωπου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, η Βουλευτής κ. Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης.

Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου και απέχει 2,5 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς. Στο Μουσείο βρίσκεται το οπτικοακουστικό σύστημα προβολής της Μάχης του Κιλκίς, το οποίο πλαισιώνεται από προσθήκες κειμηλίων, βιβλιοθήκη με διάφορους ιστορικούς τόμους και ποικίλες πηγές για τη συγκεκριμένη Μάχη και τους Βαλκανικούς Πολέμους γενικότερα, καθώς και προθήκες πολεμικού υλικού και στολών.

Βασικός άξονας της έκθεσης είναι αφενός η εύληπτη παρουσίαση της Μάχης και αφετέρου η προβολή ιδιαίτερων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες εντάσσονται αρμονικά στο ευρύτερο σύνολο της ιστορικής εξέλιξης της Μάχης. Η ένταξη των εκθεμάτων σε θεματικές ενότητες βοηθά τον επισκέπτη να συνάγει συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη της Μάχης. Ο επισκέπτης προϊδεάζεται για τον ειδικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ήδη από την ανάβασή του στο λόφο, καθώς ο ελικοειδής δρόμος που οδηγεί στο Μουσείο κοσμείται από προτομές ηρώων. Οι προτομές περιτριγυρίζουν και το μνημείο, ένα επιβλητικό άγαλμα στη μνήμη των πεσόντων, το οποίο δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Την παραστάδα της πύλης κοσμούν πυροβόλα ορεινής πυροβολαρχίας της εποχής, ενώ κοντά στο μνημείο εκτίθενται πυροβόλα νεότερης εποχής.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....