Εγκύκλιος του Σεβ. Μητρ. Χαλκίδος για την Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων

Προς

τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Αγαπητά μου παιδιά,

Ευρισκόμεθα, με την χάρη του Θεού, στο κατώφλι της Σαρακοστής των Χριστουγέννων και επεθύμησε η καρδία μου να επικοινωνήσω μαζί σας σήμερα, παραμονή της ενάρξεως της περιόδου, προκειμένου να υπομνήσω στην αγάπη σας την πολύτιμη ευκαιρία που μας χαρίζει ο Κύριος, να σας ευχηθώ καλή πορεία και ασφαλώς να ζητήσω και τις δικές σας θεοπειθείς ευχές.

Παιδιά μου αγαπητά,

Η Αγία μας Εκκλησία έχει ωρίσει αυτή την Σαρακοστή ως περίοδο προετοιμασίας μας για την ερχόμενη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων.

Εάν κατανοήσουμε σε βάθος, όσο είναι σε μας δυνατό, την μεγάλη υπόθεση της δεσποτικής αυτής εορτής των γενεθλίων του Κυρίου μας, ότι, δηλαδή, ο παντοδύναμος και αναμάρτητος Θεός, σαρκώνεται και έρχεται προς εμάς τους αποστάτες, για να μας ανακαλέσει από την εξορία στην αιώνια Βασιλεία Του, τότε και μόνον θα αντιληφθούμε την ανάγκη της κατάλληλης προετοιμασίας, την οποία μας προτείνει η Εκκλησία.

Η περίοδος, λοιπόν, που αρχίζει από αύριο απαιτεί άσκηση και αγώνα.

Προσευχή και νηστεία και φιλανθρωπία! Να τα αγωνίσματα, που έχουν ουράνια έπαθλα και βραβεία.

Ας κάνουμε τη νηστεία της Εκκλησίας, απέχοντες όχι μόνον από τα τρόφιμα, αλλά και από τα πάθη και τις αμαρτίες μας. Έχουμε πολλά ο καθένας μας από τα οποία πρέπει να καθαρίσουμε την ψυχή μας και προς αυτή την κατεύθυνση μας βοηθάει η νηστεία. Να ξεριζώσουμε από μέσα μας τα αγκάθια των παθών, να μισήσουμε τα έργα του σκότους, να εγκαταλείψουμε την φίλαυτη πορεία και το σαρκικό φρόνημα.

Για να καρποφορήσει βέβαια η προσπάθειά μας χρειάζεται περισσότερη και θερμότερη προσευχή!

Είναι κρίμα, που σπαταλούμε το χρόνο μας σε ανώφελα και πολλές φορές επικίνδυνα και καταστροφικά πράγματα και αδιαφορούμε για την προσευχή. Χωρίς, όμως, την προσευχή στεγνώνουμε στην κυριολεξία. Η καρδία μας γίνεται σαν το χέρσο και ακαλλιέργητο χωράφι, πετρώνει και πωρώνεται… Ο άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης λέει μάλιστα ότι ο άνθρωπος που δεν προσεύχεται χάνει σιγά σιγά και την πίστη!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Εκκλησία αυτή την περίοδο τελεί σαρανταλείτουργο και είμαι χαρούμενος που πολλές ενορίες μας κινούνται και κρατούν αυτή την ευλογημένη παράδοση.

Η προσευχή μας, παρακαλώ, να έχει και περιεχόμενο και τόνο μετανοίας, μακάρι νάχαμε και δάκρυα, γιατί πολλά ημάρτομεν και ηνομήσαμεν άπαντες. Φαίνεται, εκ των θλιβερών αποτελεσμάτων των επιλογών μας και των δοκιμασιών και των ανιαρών του βίου, πως εγκαταλείψαμε, άλλος λίγο και άλλος περισσότερο, το θέλημα του Θεού και ακολουθήσαμε το ίδιον θέλημα!

Ευκαιρία μετανοίας και εξομολογήσεως!

Ας αρνηθούμε τον εγωισμό και την κακή φιλαυτία, την καταλαλιά και την κατάκριση, το ψέμμα και την προσποίηση, την αδικία, τους πονηρούς λογισμούς και όσα, τέλος πάντων, συνιστούν το φρόνημα της σαρκός, διά των οποίων προκαλούμε τον Θεό.

Ας κλάψουμε θρηνητικά για τα εγκλήματα, την βία, τον εξευτελισμό και την απαξίωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Δεν είναι καιρός για αντιμαχίες και διαιρέσεις. Είναι καιρός να ζήσουμε το λεγόμενο «χαροποιόν πένθος» και να επιστρέψουμε άπαντες στον μόνο αληθινό και ζώντα Θεό της Εκκλησίας.

Η ζωή μας πάντοτε, ιδιαιτέρως όμως τις περιόδους της νηστείας και της εντατικότερης πνευματικής εργασίας, πρέπει να είναι γεμάτη από ελεημοσύνη και προσφορά προς κάθε αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο και αδελφό μας. Ο ελεήμων Κύριός μας παρέχει τα πάντα πριν ακόμη τα ζητήσουμε! Πρέπει να διδαχθούμε από την αγάπη Του και να προσφέρουμε όχι μόνον ψίχουλα αγάπης, αλλά ο,τι πρέπει στον άλλο.

Στην πραγματικότητα στον Ίδιο τον Κύριο τα προσφέρουμε, επαναλαμβάνοντας ο καθένας, μυστικώ τω τρόπω, «τα Σα εκ των Σων, Σοι προσφέρομεν…»

Αγαπητά μου παιδιά,

Ζητώ την ευχή και την προσευχή Σας να κάνω κι εγώ τα αδέξια και αδύναμα βήματά μου στην οδό της προετοιμασίας και την συγγνώμη σας. Σας δίνω από τα βάθη της καρδιάς μου την Αρχιερατική μου ευλογία και Σας εύχομαι να προετοιμασθείτε καταλλήλως και να υποδεχθείτε με αναμμένες τις λαμπάδες της ψυχής τον ερχόμενον και σωματούμενον Κύριον της δόξης και Θεόν!

Επί τούτοις διατελώ,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....