Είκοσι Κρητικόπουλα από όλη την Αυστραλία σε πρόγραμμα φιλοξενίας με τίτλο «Επαφή με τις Ρίζες»

Η Κρητική Νεολαία της Ομογένειας θα έχει την ευκαιρία φέτος το ελληνικό καλοκαίρι να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να συμμετέχει σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό πρόγραμμα φιλοξενίας για νέους και νέες Κρητικής καταγωγής. 

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διοργανώνει ταξίδι για νέους και νέες Κρητικής καταγωγής, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ελλάδα και κυρίως τον τόπο καταγωγής τους, να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της πατρίδας μας, αλλά και να ζήσουν την κρητική φιλοξενία.

Η επίσκεψη της Κρητικής νεολαίας στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Αθήνα, όπου οι νέοι θα φιλοξενηθούν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στη Σχολή Πυροβολικού, καθώς και στο Στρατόπεδο Γεωργίου Τζαβέλα όπου υπάγεται το Τάγμα της Προεδρικής Φρουράς. Τους νέους της Αυστραλίας θα υποδεχθεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, θα υπάρχει και μία σειρά από άλλες επίσημες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας συνεργάζεται στενά με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας εδώ και πολλές δεκαετίες στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης, αρχής γενομένης από το 1978. Η άρτια συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια έμελλε να φέρει την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας του ΓΕΕΘΑ προς τα Κρητικόπουλα της Αυστραλίας, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2024 κατά τις σχολικές διακοπές τον μήνα Σεπτέμβριο. Αργότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δύναται να ανοίξει για όλα τα Ελληνόπουλα της Αυστραλίας.

Το ξεχωριστό ταξίδι της Κρητικής νεολαίας θα συνεχιστεί στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, οι νέοι και νέες Κρητικής καταγωγής της Αυστραλίας θα βρεθούν στη μεγαλόνησο και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου των Κρητών «Όπου Γης», στον Άγιο Νικόλαο του Νομού Λασιθίου, το ίδιο χρονικό διάστημα, θα συμμετέχουν συνολικά πενήντα νέοι Κρητικής καταγωγής από την ομογένεια της Αυστραλίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και Νότιας Αφρικής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει στη σύσφιξη των δεσμών των νέων αποδήμων με τον τόπο καταγωγής τους, αλλά και θα δοθεί η ευκαιρία να έρθουν οι νέοι σε άμεση επαφή με την Ελλάδα, βιώνοντας τον ελληνικό και κρητικό τρόπο ζωής. Η γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης θα είναι ένα αναπόσπαστο και ιδιαίτερο κομμάτι αυτής της εμπειρίας.

Σε σχετική αναφορά ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τονίζει: «Η φιλοξενία εντάσσεται στα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών και νέων της Ελληνικής Διασποράς που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την ενίσχυση και εδραίωση των δεσμών με τις νέες και τους νέους Ομογενείς μας που αποτελούν το πλέον πολύτιμο κεφάλαιο του Οικουμενικού Ελληνισμού».

Το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη περιλαμβάνει εκτός από την παρακολούθηση του Συνεδρίου, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και μνημεία, βιωματική προσέγγιση ηθών και εθίμων, γαστρονομίας, μουσικής παράδοσης και παραδοσιακών χορών.

Τα Κρητικόπουλα της Διασποράς θα επισκεφτούν εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο καθώς και το Ηράκλειο. Έχει επίσης προγραμματιστεί να γίνει ένα οδοιπορικό στα μονοπάτια των ANZAC, τιμώντας έτσι την μεγάλη προσφορά των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την Ελληνοαυστραλιανή συμμαχία. Επίσης, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας θα διοργανώσει μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην Επαρχία Αποκορώνου, αφιερωμένη στους πρώτους τρεις Κρητικούς που έφτασαν στην Αυστραλία και κατάγονταν από την συγκεκριμένη επαρχία, ενώ θα τιμηθούν για πρώτη φορά από τους Απόδημους Κρήτες της Ωκεανίας, οι κορυφαίοι στιχουργοί της Κρήτης σε ειδική εκδήλωση στο Σπήλι του Ρεθύμνου, με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος που δίνεται η ευκαιρία στη νεολαία να επισκεφτεί την Ελλάδα και να βιώσει μια ξεχωριστή εμπειρία που σίγουρα θα τη θυμούνται σε ολόκληρη την ζωή τους, αλλά και που σίγουρα θα επηρεάσει θετικά την σχέση με τον τόπο καταγωγή τους, την Κρήτη.

Ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης εκφράζει θέρμες ευχαριστίες κατά πρώτον στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Κωνσταντίνο Φλώρο για την αποδοχή του αιτήματος να φιλοξενηθούν τα Απόδημα Κρητικόπουλα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα σε ένα ειδικό εξαήμερο πρόγραμμα.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζει ο κ. Τσουρδαλάκης στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τους Απόδημους κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, αλλά ιδιαιτέρως στον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, για την επιχορήγηση του προγράμματος φιλοξενίας των Αποδήμων Κρητικόπουλων στην Κρήτη.

Τέλος, ο κ. Τσουρδαλάκης ευχαριστεί θερμά και την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την όλη φιλοξενία και στήριξη του προγράμματος.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....